• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Mačka

09.03.2018

09:07

OPREZ! Mačji kašalj nije tako bezopasan

Ljubav

OPREZ! Mačji kašalj nije tako bezopasan

Podeli vest

Parazit Capillaria aerophila primarno je parazit respiratornog trakta, teško se postavlja dijagnoza, a simptomi često „varaju”. Počinje bezazlenim kijajnjem, potom se pretvara u kašalj, a može dovesti i do uginuća ljubimca. Iako je veoma rasprostranjena, o ovoj bolesti se i danas vrlo malo zna

Mačke koje žive u stanu, ali ipak izlaze u spoljnu sredinu, u kuću se mogu vratiti ne samo prljavih šapica već i s različitim parazitima. Doktori veterinarske medicine posebno su zabrinuti zbog respiratornih kapilarioza. Posebno zabrinjava činjenica da respiratorne kapilarioze mogu prouzrokovati niz komplikacija, a čak mogu dovesti i do uginuća vašeg ljubimca.

Parazit Capillaria aerophila primarno je parazit respiratornog trakta lisica, utvrđen je i kod pasa i kod mačaka, a lako može da pređe i na čoveka te je stoga posebno opasan. Dodatno komplikuje činjenica da postavljanje dijagnoze nije sasvim jednostavno, pa često veterinari promaše pravog uzročnika tegoba, a sasmim tim su i terapije neodgovarajuće.

Kijanje i kašljanje

Klinička slika se manifestuje u vidu vrlo teškog respiratornog oboljenja koje je praćeno pojačanim šumom, kijanjem, hroptanjem i hroničnim suvim kašljem. Simptomi kao što su malaksalost, kašalj, kijanje, iscedak iz nosa i „hvatanje vazduha“ trebalo bi da upute veterinara ili lekara da uzme u obzir i pulmonalnu kapilariozu, pošto navedeni klinički simptomi mogu da odgovaraju i drugim oboljenjima. Klinički znaci nisu uvek jasno uočljivi i variraju od minimalnih respiratornih poremećaja do očiglednih poremećaja u kliničkoj slici, poput kataralnog nosnog iscetka i suvog kašlja. Tokom noći, kašalj postaje piskav i dubok. Postepeno se razvija hronični bronhitis, a ukoliko dođe do naseljavanja bakterija i razvoja sekundarne bakterijske infekcije, kašalj postaje vlažan i produktivan. U teškim slučajevima životinje dišu otvorenih usta i klinički je prisutna izražena dispnoja. U slučaju teške bronhopneumonije s respiratornom insuficijencijom, dolazi do poremećaja u radu srca, njegovog ubrzanja rada i dodatnog povećanja pritiska u plućima, što vodi u sekundarnu hipertenziju. Mlade ili iscrpljene životinje koje dospeju u ovo stanje mogu i uginuti. Capillaria aerophila može izazvati oboljenje i kod ljudi, a klinički znaci mogu biti groznica, bronhitis, dispnoja i kašalj praćen krvavim ispljuvkom.

Kišna glista

Razvojni ciklus parazita se nastavlja kad pravi domaćin pojede kišnu glistu s embrioniranim jajetom ili jaje s infektivnom larvom. Infektivne larve oslobođene iz jaja probijaju mukozu gastrointestinalnog trakta, limfotokom se prenose do pluća i tamo dostižu polnu zrelost u toku 1-2 meseca od infekcije. Pojedini autori smatraju da nakon ingestije larve oslobođene iz jaja probijaju zid creva i putem krvi se prenose do pluća gde se zadržavaju, presvlače i dostižu polnu zrelost za tri do šest nedelja od infekcije, dok drugi autori tvrde da jaja Capillaria aerophila dostižu infektivni stadijum najkasnije za 50 dana. Odrasli oblici Capillaria aerophila žive na površini bronhiola, bronhija i traheje, potpuno ili delimično fiksirani za mukozu pri čemu oštećuju epitel i plućni parenhim. Parazit se takođe može pronaći i u mukozi nazalnih šupljina, kao i nazalnih i frontalnih sinusa. Uzročnik izaziva inflamatorne procese pri čemu se razvijaju rinitis, traheitis, bronchitis… koji u većini slučajeva prelaze u hronični oblik. Povećava se količina sluzi u bronhijama i na plućima se pojavljuju emfizematozna polja. U slučajevima infekcija visokog intenziteta može se razviti hronična bronhopneumonija, a može doći i do poremećaja u funkciji respiratornih organa.

Prevencija

Najvažnije je da se vodi računa o higijeni posude s posipom, da se prilikom čišćenja nose rukavice, a neophodno je pranje ruku.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija