• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Pas

12.03.2018

09:32

NAUČNICI TVRDE: I psi „govore“ drugačijim akcentima

Ljubav

NAUČNICI TVRDE: I psi „govore“ drugačijim akcentima

Podeli vest

Sigurno ste se barem jedanput u životu zapitali da li vas pas iz neke druge zemlje razume kada mu se obrađate. Naučnike je kopkalo slično pitanje. Naime, zanimalo ih je da li psi u komunikaciji koriste različite akcente i dijalekte

Zvanično, na planeti postoji 195 zemalja, što znači da u govoru koristimo bar 195 različitih akcenata. Kada uzmemo u obzir da u svakoj zemlji postoje regioni koji se u manjoj ili većoj meri razlikuju po govoru, zamislite koliko različitih akcenata koriste ljudi širom sveta. Sigurno nekoliko hiljada.

A gde su tu psi? Da li se i oni služe različitim akcentima u „govoru?“ Baš to pitanje okupiralo je naučnike prethodnih godina, pa su rešili da svoje sumnje i odagnaju i pokušaju da nam daju odgovor na ovo kompleksno pitanje.

Nedavno završena studija naučnika s katedre za ponašanje pasa pri Univerzitetu u engleskoj grofoviji Kambrija došli su do saznanja da i psi laju različitim akcentima, u skladu sa mestom u kom žive.

U studiji su vlasnici dobili zadatak da snime svoje glasovne poruke, kao i lavež i zavijanje svojih mezimaca. Potom, grupa naučnika, stručnjaka u ovoj oblasti, preslušavala je snimke i analizirala ih. Rezultati su pokazali da iako psi ne razvijaju sami varijacije lokalnog govora, oni zapravo oponašaju (imitiraju) akcenat kojim govore njihovi vlasnici.

Ali, na koji način? Naučnici kažu, tonom svog oglašavanja. Naime, ukoliko vlasnik govori snažnim akcentom, kao Škoti ili Irci na primer, njihovi mezimci oglašavaće se dubljim glasom. S druge strane, oni sofisticiraniji govornici imaće mezimce koji će lajanje i oglašavanje prilagoditi njihovom, pa ćemo imati nešto poput „elegantnog“ i otmenog lajanja, ma kako to možda čudno zvučalo.

U odnosu na ljude, tvrde istraživači, psi su znatno bolji lingvisti. Njima nisu potrebne godine kako bi savladali različite jezike i njihova pravila. Bez obzira sa koje tačke planete potiču i gde žive, oni će se besprekorno razumeti sa drugim psima, nevezano od akcenta na kom inače govore.

Sigurni smo da niste znali, ili bar niste ni razmišljali o tome da u svom domu gajite pravog poliglotu i biće koje ima sposobnost da kounicira sa svim pripadnicima svoje vrste, širom planete. Koliko bi bilo sjajno i korisno da to možemo i mi :) 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17