• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr/informer.rs

28.05.2018

12:37

NAPETI SE, GLAVA VAM "PUCA"...?10 načina da smanjite svakodnevni stres!

Ljubav

NAPETI SE, GLAVA VAM "PUCA"...?10 načina da smanjite svakodnevni stres!

Podeli vest

Stres čini ljude napetim i depresivnim. Ako ste pod konstantnim stresom podložniji ste riziku od raznih bolesti i smanjena vam je sposobnost učenja i pamćenja. Stres često prate glavobolje i probavne smetnje, a može uticati i na imuni sistem

Ako ste pod stalnim stresom zbog poslovnih ili privatnih problema, pokušajte s nekom od ovih antistres aktivnosti. 
1. Fizička aktivnost 

Bilo koja fizička aktivnost može da snizi nivo stresa i pomogne vam da se opustite. Pokrenite se, stres možete smanjiti bilo kakvom aktivnošću, od kratke šetnje do treninga u teretani, plivanja ili vožnje biciklom, odaberite šta god vam najviše odgovara, savetuje psihoterapeut Hansa Pankania, autorka knjige "Od stresa do uspeha". 

2. Provedite vreme u prirodi 

Istraživanje Univerziteta u Ilinoisu je potvrdilo da gledanje u zelenilo pomaže u borbi protiv stresa. 

3. Otvorite se 

Pričajte s nekim kome verujete i ko će vaše brige zadržati za sebe. To je jedan od najjednostavnijih načina za rešavanje stresa, tvrdi Pankania. 

Pixabay

- Verbalizacija negativnih misli i osećaja pomaže vam da one napuste vaše telo. Zbog toga je važno imati dobru bazu prijatelja na koje se možete osloniti - dodaje ona. 

4. Pričajte sa sobom 

Ako nemate s kim da pričate, to ne treba da vas spreči da izbacite sve negativnosti iz svog sistema, tvrdi Pankania i dodaje da je u tom slučaju najbolje pričati sam sa sobom. 

- Koliko god ovo ludo zvučalo, verujte mi, deluje. Zove se tehnika - prazne stolice, istražite - dodaje. 

5. Pišite 

- Stres je sastavljen od negativnih emocija i negativnih misli koje gomilamo u telu i koje utiču na normalno funkcioniranje tela - objasnila je Pankania. Savetuje da napišete u pismu sve što vas muči. Jednostavno je, jeftino i ne morate ništa cenzurisati jer pismo ionako nećete nikome poslati.

Shutterstock

6. Opuštanje i meditacija 

Odvojite malo vremena samo za sebe. Naučite kako pravilno da dišete i posvetite se meditaciji, savetuje Džulija Montagu, nutricionista i instruktorka joge. 

- Istraživanja su pokazala da treba izdisati duže nego što udišete, tako ćete uticati na vaš centralni nervni sistem, razbistriti misli, stabilizovati emocije i smanjiti stres - kaže Montagu. 

7. Isključite telefon 

- Isključite svu tehnologiju barem na pola sata. Odvojite se od svih izvora informacija koje vam preterano zamaraju mozak. Okrenite se stvarima koje su zaista bitne. Primetićete koliko zaista provodite vremena s kompjuterima i mobilnim telefonima
- kaže Montagu.

Pixabay

 8. Pozitivna afirmacija 

- Podsetite se na sve dobro u vašem životu. Pre nego što odete u krevet, napišite listu stvari na kojima ste zahvalni. I prisetite se ljudi koji vam najviše znače u životu - savetuje Montagu. 

9. Pronađite hobi 

Radite ono što volite i pronađite vremena za hobije, to će puno značiti za vaše mentalno zdravlje. 

10. Naspavajte se 

- Trebalo bi da spavate 7-8 sati svake večeri. Ako imate problema sa spavanjem, pokušajte s maskom za spavanje ili boljim zamračivanjem sobe. Jako je bitno da spavate kvalitetno jer to utiče na vašu sposobnost narednog dana - kaže Montagu, prenosi Index.hr


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija