• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Mačka

02.07.2018

09:42

RAZBIJAMO MITOVE! Mačka se uvek dočeka na noge

Ljubav

RAZBIJAMO MITOVE! Mačka se uvek dočeka na noge

Podeli vest

Poznato je da će se mačke prilikom pada gotovo uvek dočekati na noge, a razlog za ovo je takozvani refleks ispravljanja, odnosno sposobnost da se veoma brzo okrenu u ovaj položaj dok padaju

Takođe, mace imaju i izrazito fleksibilan kičmeni stub, koji im pomaže da rotiraju svoje telo i dočekaju se na noge. Kada slete na tlo, njihovi zglobovi nogu nose težinu celog tela. Prilikom izvrtanja kičme, mačka okreće šape u pravcu tla, i to tako da su prednje šape uvek bliže licu kako bi ga zaštitila od udara.

Međutim, ovo nije pravilo.

Naime, glavnu ulogu prilikom pada ima visina i, verovali ili ne, mačke se mogu ozbiljnije povrediti ako „slete” s manjih visina nego sa, na primer, petog sprata. Razlog leži u tome što prilikom pada s manjih visina one nemaju dovoljno vremena da se okrenu i pripreme telo za „sletanje” na noge.

Njujorški medicinski centar je još 1987. godine sproveo studiju o mačkama koje su padale s velike visine. U tom slučaju, čak 90 odsto životinja je preživelo, iako je većina mačaka, očekivano, zadobila povrede. U ovoj studiji utvrđeno je i da je kod mačaka koje su padale sa sedmog i viših spratova postojala manja verovatnoća da uginu od posledica pada.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija