• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/ifnormer.rs

30.07.2018

20:48

ZA LAKU NOĆ: Miris i zvuk utiču na sadržaj snova!

Ljubav

ZA LAKU NOĆ: Miris i zvuk utiču na sadržaj snova!

Podeli vest

Neke ljude, mesta i događaje uporno "srećemo" u snovima, a da ne znamo zbog čega. Iako na to ne možemo da utičemo, dobra vest je da imamo moć da se bar malo umešamo u sadržaj onoga što ćemo sanjati. Ako ništa drugo, možemo da pokušamo da snovima nametnemo neku novu, lepšu konotaciju

Stručnjaci kažu da zvuci koje čujemo tokom spavanja mogu da utiču na kreiranje sna. Ako želite da sanjate nešto konkretno, probajte da pustite pesmu koja vas podseća na osobu ili situaciju koju biste da prizovete u snu. Ali nemojte to često da radite, jer se, pokazuju studije, efekat tako umanjuje. Birajte trenutke.

Nemački istraživači su proučavali i uticaj mirisa na san, kada su u rem fazi spavačima u prostoriju stavljali ruže i pokvarena jaja. 

Kada su se ujutru probudili i kada su ih istraživači pitali šta su sanjali, ispostavilo se da su osobe koje su spavale uz miris cveća imale lepe snove, a ove druge ružne ili čak noćne more. Naučnici su to objasnili time da kako u budnom stanju lepi mirisi izazivaju lepa osećanja, isto se dešava u snu. 

Limbički sistem je deo mozga, koji je odgovoran za recepciju mirisa, ali registruje i osećanja, pa tokom spavanja pravi vezu između prijatnog mirisa i pozitivnih emocija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija