• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/infomer.rs

07.09.2018

10:13

GROŽĐE, LUK... Koju ljudsku hranu ne smete da dajete svom psu?

Ljubav

GROŽĐE, LUK... Koju ljudsku hranu ne smete da dajete svom psu?

Podeli vest

Ukoliko niste pobornik granula već prirodne ishrane povedite računa šta dajete psu. Iako naši ljubimci vole sve što se nalazi na našem stolu, hrana koju mi jedemo može biti toksična za njih

Grožđe i suvo grožđe 

Verovali ili ne, samo par zrna grožđa dovoljno je da vašem psu pozli. Još nije jasno zašto je ovo voće otrovno za pse, ali je poznato da čak i najmanja količina može izazvati dijareju i nepovratno oštećenje bubrega kod većine rasa pasa. Neke rase mogu da jedu grožđe bez problema, ali je svakako najbolje izbegavati ga u potpunosti. Potrudite se da ovu namirnicu ostavite na bezbedno mesto, kako vašem psu ne bi došla “na dohvat šape”. 
Čokolada 

Čokolada je jedan od najčešćih uzroka trovanja pasa, a intenzitet trovanja zavisi od veličine psa, unete količine i vrste čokolade. Najopasnija je crna čokolada, jer sadrži najveći procenat kakaa, samim tim i najveću količinu teobromina koji je smrtonosan za pse. Teobromin stvara pritisak na nervni sistem i bubrege a potencijalan rizik su napadi, tremor, inkontinencija i povraćanje. Ukoliko sumnjate da je vaš pas pojeo čokoladu, pozovite hitno veterinara. 

Mleko i mlečni proizvodi 

Llistić sira neće ubiti vašeg ljubimca, ali velike količine mlečnih proizvoda mogle bi mu poremetiti probavni sistem jer psi ne tolerišu laktozu kao većina ljudi. 
Kafa 

Samo malo kafe ili kofeina može dovesti do nepravilnog rada srca i krvarenja, a veća doza može biti fatalna. 

Pixabay

Žvakaća guma i pepermint-bombone 

Veštački zaslađivači kod pasa mogu prouzrokovati zatajenje jetre i hipoglikemiju. Takođe, pseći probavni sistem ne može probaviti žvakaću gumu kao naš pa ona može dovesti do začepljenja i smrti. 

Testo 

Sveže testo brzo se širi u stomaku psa, ograničavajući protok krvi i vršeći pritisak na dijafragmu, što može dovesti do kratkog daha. Kvasac takođe uzrokuje nastanak alkohola, pa velike količine unetog testa mogu izazvati trovanje alkoholom. Čak i previše pečenog hleba može uzrokovati zdravstvene probleme, a pogotovo gojaznosti jer je hleb kaloričan i ima visok glikemijski indeks. 

Crni i beli luk 

Konzumiranje biljaka iz porodice lukova može izazvati oštećenje crvenih krvnih zrnaca psa i izazvati anemiju. Ako se ova namirnica unese u vidu praha, rizik je znatno veći. Neki od simptoma trovanja su slabost, nesvestica i urin narandžaste ili crvene boje. 

Alkohol 

Psi slabije tolerišu alkohol od ljudi, a problem dodatno povećava činjenica da zbog manje telesne mase kod pasa etanol brže dospeva u krvotok, oštećujući respiratorni i centralni nervni sistem. Ukoliko posumnjate da je vaš pas uneo alkohol, neophodno je hitno pozvati veterinara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija