• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/Informer.rs

15.10.2018

15:25

SAMO RECI GDE ME VODIŠ: Oni su vlasnici najjačeg pasoša na svetu, Srbija napredovala na listi!

Ljubav

SAMO RECI GDE ME VODIŠ: Oni su vlasnici najjačeg pasoša na svetu, Srbija napredovala na listi!

Podeli vest

Stanovici Singapura neće više moći da se hvale da poseduju najjači pasoš na svetu. Prema novoj listi Henley Passport indeksa za 2018. godinu, Japan trenutno poseduje najjači pasoš na svetu

Japan je dospeo na prvo mesto liste nakon što su stanovnicima ove zemlje ukinute vize za Mjanmar. Sada Japanci mogu da putuju na 190 destinacija širom sveta bez vize, pa tako „šišaju“ Singapur za samo jednu, gorepomenutu zemlju. 

Nakon što je Uzbekistan olakšao vizni režim, tako se i Nemačka popela da prvo mesto početkom godine, i to prvi put od 2014. godine. Nemačka se pak, sada nalazi na trećem mestu, a iza četvrto mesto dele Južna Koreja i Francuska. 

Stanovici SAD i Velike Britanije mogu da putuju na 186 destinacija bez vize, pa tako dele peto mesto. Ipak, prognoze su da će se u narednih par godina suvereno vratiti na prvo mesto koje su imale 2015. godine. 

Najbrži rast na listi najjačih pasoša beleže Ujedinjeni Arapski Emirati koji su 2006. godine bili na 62. mestu, a sada su na 21., pa su tako građani UAE vlasnici najjačeg pasoša na Bliskom Istoku. 

Pasoš Republike Srbije našao se na 39. mestu na listi od 105 pozicija, što znači da bez vize možemo da putujemo na 130 destinacija širom sveta.

Iz kompanije Henley & Partners navode da će se i samoprozvana država Kosovo uskoro naći na vrhu liste zbog vizne liberalizacije koju je predložila Evropska Unija u julu i koja se trenutno razmatra Savet Evrope.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija