• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

22.10.2018

20:57

ZAČINI NA PROZORU: Jesen je pravo vreme za sadnju žalfije, majčine dušice, nane...

Ljubav

ZAČINI NA PROZORU: Jesen je pravo vreme za sadnju žalfije, majčine dušice, nane...

Podeli vest

Uz malo truda možete dobiti neodoljiv kutak u svom domu ili na terasi ako osigurate dovoljno sunčeve svetlosti i redovno zalivate i negujete biljke...

 

Uzgoj začinskog bilja nije samo praktičan i ekološki pametan pristup kuvanju nego i izgleda impresivno i vrlo dekorativno. Uz malo truda možete dobiti neodoljiv kutak u svom domu ili na terasi ako osigurate dovoljno sunčeve svetlosti i redovno zalivate i negujete biljke. Iako zvuči neverovatno, gajenje začina nadohvat ruke je vrlo jednostavno, a jesen je pravo vreme za sadnju otpornijih vrsta, kao što su žalfija, majčina dušica, matičnjak i nana.

Izaberite mesto

Sve što vam je potrebno su male saksije i njihovo postolje, zemlja, humus i malo dobre volje. Potrebno vam je dobro osvetljeno mesto kao što je osunčan prozor, zimska terasa ili soba sa krovnim prozorima. Većina začinskih biljaka najbolje uspeva sa najmanje pet sati direktnog svetla; nana, peršun i vlašac zadovoljiće se i sa četiri. Imajte u vidu da je prirodno svetlo ograničeno i manje intenzivno zimi.

Par trikova za odlaganje

- Mekane začine, poput bosiljka i peršuna, odmah nakon branja stavite uspravno u čašu napunjenu sa 2,5 centimetara vode i stavite u frižider.
- Tvrdi začini će izdržati mnogo duže ako ih nakon branja umotate u list vlažnog kuhinjskog ubrusa i stavite u kesicu.
-  Posle kuvanja, preostale začine sitno naseckajte i zamrznite u kockicama leda. Kad kuvate, samo stavite kockicu leda sa začinima u jelo. Ako ne želite da razblažavate hranu, začine zamrznite u rastopljenom puteru ili maslinovom ulju.

Drugi faktori koje treba uzeti u obzir kada birate lokaciju su, na primer, stabla koja rastu oko prozora koja mogu "baciti" senku na biljku, zatim nadstrešnice ili krov.

Dobre komšije

Začine možemo da podelimo na one koji vole suvu zemlju i više sunca (bosiljak, majčina dušica, matičnjak) i one koji nemaju neke posebne zahteve prema tlu (mirođija, kim, peršun). Pri sadnji treba obratiti pažnju da biljke koje sadimo zajedno imaju jednake zahteve, kao što su vlažnost zemljišta ili potreba za suncem. S nekim biljkama možete da imate problema ako se previše razrastu i uguše one slabije vrste. Ovo se posebno odnosi na origano i nanu, a tome možete da doskočite tako što ćete ih jednostavno posaditi u odvojene saksije.

Foto: Shutterstock

Ne preterujte sa sadnjom više vrsta, jer ćete završiti s velikim količinama koje ne možete da potrošite - izaberite tri do pet začina koje najčešće koristite za kuvanje, a po jedna biljka od svakog će biti dovoljna.

Sadnja

Zemlju za ove biljke morate pažljivo odabrati s obzirom na to da više vole peskovito, mediteransko tlo, siromašnije organskim materijama. Običnu zemlju za cveće možete pomešati s peskom u razmeri 3:1, ili još bolje nabavite zemlju za uzgoj kaktusa, koja već sadrži i pesak. Svaka posuda prečnika barem 15 centimetara ili veća poslužiće ako ima na dnu otvor, a ne zaboravite i na drenažu u vidu sitnih kamenčića na dnu saksije.

Najbolje bi bilo nabaviti sadnicu s grudvom supstrata, tj. zemljom, jer na ovaj način biljka doživi najmanji stres. Ako planirate da biljke uzgajate iz semena, sadeći više semenki u jednu saksiju, onda je potrebno pri presađivanju vrlo pažljivo međusobno odvojiti biljke kako bi se koren što manje oštetio.

Pri sadnji se mora voditi računa da se koren biljke dobro utisne, tj. da koren dođe u dodir s okolnim tlom. U suprotnom, ako koren ostane "u vazduhu", onda neće moći da apsorbuje vodu. Tako posađene biljke treba posebno dobro zaliti prvi put.

Zalivanje

Ipak, upravo je preterano zalivanje začinskog bilja najveći krivac zašto ne uspeva na našim balkonima. Naime, aromatično bilje ne sme da se pretapa - redovno ga zalivajte, ali nemojte preterivati s količinom vode i zalivajte samo zemlju, a listove izbegavajte da kvasite. Takođe, bilje treba zalivati u jutarnjim satima, kada temperatura nije visoka, a eventualni višak vode neće napraviti problem ukoliko ste se pridržavali saveta o drenaži.

Foto: Shutterstock

Branje

Još jedna od početničkih grešaka je agresivno kidanje listića na pogrešnom mestu, što se po pravilu završava sa upropašćenom biljkom. Najčešći "stanovnik" naših balkona bosiljak treba često čupkati kako bi se podstaklo njegovo bujanje. Ipak, upravo njega često loše beremo - uklanjamo celu stabljiku, umesto da otkinemo tačno na mestu stvaranja lista, a tako ubran list neće više da raste.
Dok peršun treba seći makazama, bosiljak radije čupkajte rukama. Inače, bosiljak, origano i nana vrlo su zahvalni začini po ovom pitanju jer, ako ih redovno berete, bujaće iz dana u dan.

Foto: Shutterstock

Lekoviti začini

Origano - odličan biljni antiseptik za lečenje organa za mokrenje, disanje i varenje; omiljeni začin na brusketama i u caciki salati
Lavanda - pored toga što tera moljce i komarce, opušta i smiruje
Žalfija - efikasno leči bol u grlu, prekomerno znojenje i preporučuje se ženama u menopauzi jer je hormonalni balanser. Divno ide uz svinjetinu
Ruzmarin - sprečava delovanje slobodnih radikala, preporučuje se svima koji pate od artritisa i reume; daje odličan ukus jelima od ribe i jagnjetine
Nana - glavna zvezda mohita, najpoznatiji lek za nadimanje i loše varenje. Reguliše rad štitaste žlezde
Bosiljak - glavna zvezda đenovljanskog pesta, narodni lek za upalu sinusa, odličan protiv prehlada, nazeba i glavobolje
Ljute papričice - ubrzavaju metabolizam, ublažuju bol u kostima i zglobovima, podstiču rast noktiju i kose
Timijan - divan začin uz jela od mesa i sira, odličan u lečenju organa za varenje i disanje
Majčina dušica - divlja rođaka timijana, takođe ne voli bakterije i viruse, pa se preporučuje u vreme respiratornih infekcija; dobro se uklapa sa piletinom, piše snagabilja.rs.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17