• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Net.hr/Informer.rs

26.10.2018

19:14

ZNAJU KAKVI STE U DUŠI: Koze su pametnije nego što se mislilo!

Ljubav

ZNAJU KAKVI STE U DUŠI: Koze su pametnije nego što se mislilo!

Podeli vest

Domaće koze u stanju su da razlikuju različite izraze ljudskog lica i više vole nasmešena lica od onih koja odražavaju gnev, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Rojal sosajeti open sajens

- Odranije smo znali da koze reaguju na govor ljudskog tela, ali do sada nam nije bilo poznato na koji način reaguju na određene izraze lica poput gneva ili sreće - rekao je za AFP jedan od autora studije, biolog Kristijan Navrot, piše Net.hr 

Nisu koze jedine 

- Prvi put smo pokušali da objasnimo da koze nisu samo u stanju da razlikuju ekspresije lica, već i da više vole ona nasmešena
- kazao je Navrot sa Londonskog univerziteta Kvin Meri te dodao da koze nisu jedini sisari koji prepoznaju i reaguju na ljudske emocije. 

Psi, koji su pripitomljeni još u praistorijsko doba, vrlo dobro razlikuju razne izraze lica, a pritom i emocije svojih vlasnika. Nedavno su naučnici ustanovili da i konji uspevaju da dešifriruju ljudske facijalne ekspresije i zapamte ih. 

Posledice prilagođavanja 

Koze i konji su “pripitomljeni zbog saradnje s ljudima u raznim područjima njihovog života, poput lova, zaštite, selidbi…. Percepcija izraza ljudskih lica verovatno je posledica prilagođavanja dve vrste na interakciju i saradnju”, otkrila je studija. 

Koze, za razliku od konja i pasa, nisu pripitomljavane zbog sposobnosti da prepoznaju i reaguju na ljudsko raspoloženje, već da bi čoveku omogućile hranu poput mleka i mesa, kao i zbog kože, od koje su izrađivani odevni predmeti.

Foto: Pixabay

Pokazivali im fotografije 

Tim naučnika proučavao je reakciju 20 koza u trenutku kada su im pokazali fotografije iste osobe sa različitim ekspresijama lica, ljutitim i zadovoljnim. Životinje su se radije približavale fotografiji s a nasmešenim licem te su fotografiju dodirnule njuškom. 

- U nasmešena lica koze su gledale 1,4 sekunde, a u ljutita i gnevna samo 0,9 sekunde - kazao je Navrot.

- To znači da su ove životinje provele 50 odsto više vremena u interakciji sa nasmešenim ljudskim licima. 

Sofisticiran um 

Naša studija upućuje na to da stočarske vrste životinja poseduju vrlo sofisticiran um kada je reč o razumevanju osoba i okoline u kojoj žive te da uspevaju da im prilagode svoje ponašanje, zavisno od izraza lica. 

- Studija bi mogla da utiče na način na koji se ponašamo prema životinjama sa farmi, ali i ostalim vrstama životinja, jer je njihova sposobnost registrovanja ljudskih emocija, čini se, puno veća nego što smo do sada mislili - zaključio je voditelj studije Alan Mekegliot.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija