• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.11.2018

23:04

SUZE LEČE! Plač smanjuje stres i pomaže da prebrodimo najteže životne trenutke

Ljubav

SUZE LEČE! Plač smanjuje stres i pomaže da prebrodimo najteže životne trenutke

Podeli vest

Pre smeha, spavanja ili šoljice tople kafe, jedna japanska akademija tvrdi da je jedna od najboljih tehnika da se oslobodimo stresa zapravo da se dobro isplačemo.

Nekadašnji učitelj Hidefumi Jošida, predstavlja se kao "učitelj plakanja" i on organizuje regularne radionice širom Japana na kojima uči ljude psihološkim prednostima plakanja.

Nakon što se dobro isplačete, osećaćete se mnogo bolje. Foto-ilustracija: Profimedia.com

- Sam čin plakanja je efikasniji od spavanja ili smejanja. Ukoliko plačete jednom nedeljno živećete bez stresa - rekao je on.

Jošida objašnjava da slušanje emotivne muzike, gledanje tužnih filmova i čitanje knjiga koje mame suze može da bude od velike koristi za naša mentalno zdravlje jer stimuliše aktivnost parasimpatičkog nervnog sistema koji ubrzava otkucaje srca, ali ima smirujući efekat na um.

Godine 2014, Jošida se udružio sa Hideho Aritom, profesorom na Medicinskom fakultetu Univerziteta Toho u Tokiju, kako bi pokrenuli seriju predavanja posvećene podizanju svesti o koristi od plakanja.

U septembru, držao je seminar u koem je učestvovalo 79 tinejdžera koji su gledali tužan flm i koji su imali zadatak da napišu esej nakon toga u kome su objasnili kako se osećaju.

Jošida nije prvi koji ukazuje na lekovito dejstvo plakanja. 1981. godine istraživanje pod nazivom "Ekspert za suze" doktora Vilijama Freja ukazalo je da plakanje oslobađa endorfin koji povećava osećaj sreće i blagostanja.

Drugo istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da se 3.000 ljudi osećalo daleko bolje u teškim situacijama nakon što su se dobro isplakali. Zbog toga su autori istraživanj došli do zaključka da izazivanj esuza može da se koristi kao forma terapije.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
esma

pre 5 godina

Zbog specificnosti plakanja koje vidim u neobjasnivom porivu suza, u prilicno teskim situacijama kao da se ukoci mehanizam suza ,za razliku od razlicitih manje bolnih ,cesto i iracionalnih situacija koje pokrecu suze sumnjam u tezu da je plakanje zaista oslobadjanje bola..Naravno da ne mislim da je uvek tako ,ali sam podstaknuta tim razmisljanjem jer sam i cula"lakse bi mi bilo da mogu da se isplacem"Posebno za muskarce .Ili ,place bez veze,bez emocije.Ili "lakse joj je zaplakati"i to posebno za osobe sklone foliranju .

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija