• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

26.11.2018

18:29

PRVE NA UDARU VETRA I HLADNOĆE: Nega usana tokom zime!

Ljubav

PRVE NA UDARU VETRA I HLADNOĆE: Nega usana tokom zime!

Podeli vest

Naše usne, izložene suncu, hladnoći, vetru i drugim štetnim faktorima, zapravo nemaju lojne žlezde kako bi ih održavale mekim i vlažnim.

Usne, takođe, ne sadrže mnogo melanina, pigmenta koji omogućava da potamnimo i obezbeđuje izvesnu zaštitu od sunca. Stoga nije nikakvo čudo što lako mogu da postanu osušene i ispucale, a ako želite da ih održite privlačnim, posvetite im malo pažnje i pružite im odgovarajuću zaštitu

Melemi za negu

Jedan potpuno prirodni melem je pčelinji vosak, a u apotekama možete potražiti neku mast na ovoj bazi. Pre nego što izađete van kuće, uvek prekrijte usne melemom da biste držali štetne supstance dalje od njih.

Neke osobe se zaklinju u kakao puter kao sredstvo za smanjenje ispucalosti usana, ali i ruku. Stavljajte ga četiri ili pet puta na dan, ukoliko su vam usne veoma suve. Priručni lek je i maslinovo ulje, koje može efikasno da omekša i ovlaži ispucale usne.

Foto: Shutterstock

Domaći balzam

Foto: Shutterstock

 

Balzam za zaštitu usana od hladnog i vetrovitog vremena možete da napravite i sami. Potrebno vam je: 15 g pčelinjeg voska, 10 ml (dve kašičice) nerafinisanog kokosovog ulja, 3 ml bademovog, jojobinog ili drugog hladno ceđenog ulja, kap eteričnog ulja klinčića i četiri kapi eteričnog ulja pomorandže. Manji lonac otprilike dopola ispunite vodom i stavite na laganu vatru. U vatrostalnu posudu stavite usitnjen pčelinji vosak i bazna ulja, a posudu uronite u vodu u loncu. Zagrevajte na laganoj vatri dok se vosak i kokosovo ulje ne rastope. Sklonite s vatre, pa u mešavinu nakapajte eterična ulja. Promešajte drvenom štapićem i sipajte u kutijice. Ostavite da se ohladi, pa tek onda zatvorite.

Ako imate pri ruci kapsule vitamina E, probušite jednu i stavite na usne. Poslužiće i vazelin, stari efikasni lek za ispucale usne.

Uveče pre spavanja poželjno je namazati usne debljim slojem pantenol masti da bi se održala njihova vlažnost i nežnost.

Ovlažite ih iznutra

Ukoliko su vam usne stalno ispucale, svakodnevno pijte osam čaša vode od 250 ml - i više ako možete. Iako to neće sasvim sprečiti suvoću, sprečiće njeno pogoršanje.

Moć prevencije

* Kada je vazduh u kući veoma suv, sprečite nastajanje ispucalih usana uključivanjem ovlaživača vazduha u spavaćoj sobi, ili stavite na radijator posudu s vodom koju treba menjati svakog dana.  Nekoliko kapljica eteričnog ulja lavande u vodi obezbediće kao bonus i miran san.

* Probajte da jedete više namirnica koje su bogate B vitaminima, kao što su meso, riba, celo zrnevlje, koštunjavo voće i zeleno lisnato povrće. Manjak vitamina B kod nekih osoba doprinosi ispucalosti usana.

* Izbegavajte lizanje usana. Vaša pljuvačka može trenutno da obezbedi sloj vlage, ali brzo isparava, ostavljajući usne suvljim nego ranije. A pljuvačka sadrži enzime za varenje koji isušuju tkivo.

Foto: Shutterstock

* Klonite se melema koji sadrže fenol i kamfor, jer ovi antiseptici mogu veoma da isuše kožu.

A šta kada prokrvare?

Kada krene krv iz usana, to je znak da je vaša nepažnja dostigla vrhunac. Međutim, i to možete rešiti. Očistite ih prvo toplom vodom i čistim peškirićem, pa nanesite hladnu oblogu da biste zaustavili krvarenje. Posle stavite samo malo kokosovog ulja da biste ubrzali zarastanje i zaštitili usne. Ako prokrvare iznova tokom dana, ponovite postupak.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija