• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: detinjarije.rs/informer.rs

08.12.2018

14:33

RUSKI DOKTOR KRITIKUJE RODITELJE: Pa, kako onda mislite da vam dete bude zdravo?

Ljubav

RUSKI DOKTOR KRITIKUJE RODITELJE: Pa, kako onda mislite da vam dete bude zdravo?

Podeli vest

Doktor Jevgenij Komarovski, pedijatar, edukuje roditelje na teritoriji celog bivšeg SSSR-a. Teme koje obrađuje su raznovrsne, od uređenja sobe, preko svih mogućih roditeljskih strepnji, dečjih bolesti, životnih situacija sve do udara groma

Sezona prehlada i virusnih infekcija je u jeku i na pomolu je onaj period kad su mnoga deca sedam dana u vrtiću pa dve nedelje kod kuće i tako ukrug. Naši pedijatri savetuju slične mere i manje-više znamo šta bi trebalo, a šta ne da radimo, iako se toga manje-više ne pridržavamo. (Otkuda onolika deca po tržnim centrima?)

- Ne postoje medikamenti koji smanjuju verovatnoću obolevanja od virusne infekcije, već to čine zdrava ishrana, aktivan način života, dovoljno sna i osmeh - kaže dr Jevgenij Komarovski.

MAŽENJA NIKAD DOSTA: Bebi je potrebno da čuje otkucaje maminog srca!

Kao prvo i osnovno radi zaštite od virusnih infekcija, dr Komarovski navodi boravak na otvorenom i izbegavanje gužve.

- Koncentracija virusa pod vedrim nebom je hiljadama puta manja nego u bilo kom zatvorenom prostoru, bio to stan, učionica, autobus - navodi on.

Foto: Pixabay

- Zato bi trebalo dva puta razmisliti pre nego što povedemo decu bilo kuda, a da to nije napolje. Tužan je prizor vojska dece na pokretnim stepenicama kakvog tržnog centra, gde hrle u igraonicu 'pošto je napolju hladno'. Tužno je i što ćete od deteta koje ide u vrtić često čuti: 'Danas nismo bili napolju.' 'Zašto?' 'Paaaa, hladno je.' Sigurno je da vaspitači znaju koliko je važan boravak napolju i nadam se da je sve bliži trenutak kada će on uistinu postati obavezan i kada će ući u rubriku 'maltretiranje deteta' ili bar prestati da važi kao argument, objašnjenje da je dete lepo obučeno pa ne može napolje.

Pročitajte pet konkretnih saveta čuvenog ruskog pedijatra:

1. Ako neko u neposrednoj okolini kija, kašlje, šmrca – držite odstojanje.

ZIMSKE RADOSTI: Devetogodišnjak "smekšao" političare i ukinuo 100 godina staru zabranu!

2. Pranje ruku i provetravanje prostorija ne treba posebno naglašavati. I vrapci znaju da čestice virusa opstaju satima i danima u zagušljivom, toplom i ustajalom vazduhu, a praktično istog časa crkavaju na čistom, prohladnom, vlažnom i svežem vazduhu.

3. Dr Komarovski navodi optimalne vrednosti vazduha za prostorije u kojima se boravi: temperatura 16–22°C, relativna vlažnost vazduha – 40–70%.

Foto: pexels.com

- Držite se ovih granica. Ako vam je hladno, obucite se! Ne pretopljavajte! Održavajte vlagu u prostoriji. Provetravajte! - savetuje on.

4. Stavite rukavice kad morate da se dohvatate nečega na javnim mestima (posebna pažnja na kvake i držače u GSP-u).

5. Vlažite sluzokožu disajnih puteva. Koristite kapi ili aerosoli na bazi slanih rastvora. Što je više ljudi u okolini, to više kapi u nos, ali onih na bazi slanih rastvora i aerosoli. Ispirajte usta običnom vodom. Slani rastvor napravite sami: 1 kašičica soli na 1 litar provrele vode.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija