• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

17.12.2018

15:15

NEGA SUVE KOŽE: I Bog stvori ulja, med i mleko!

Ljubav

NEGA SUVE KOŽE: I Bog stvori ulja, med i mleko!

Podeli vest

Spoljašnji sloj naše kože radi kao mašina koja sama sebe podmazuje, ali ponekad proizvodnja ulja ne može da ide u korak sa "potražnjom", pa se koža isuši. Pomozite joj!

Suva koža je rezultat mnogo tuširanja i umivanja, upotrebe sapuna koji isušuje kožu, ali i ako je u vašem domu vazduh suv kao u Sahari. Šta je najbolje osveženje za osušenu kožu? Osim hidratantnih krema koje zapravo ne dodaju vlagu koži, nego deluju tako što zarobljavaju vlagu koja je već u njoj, možete takođe da probate i neki od kućnih "lekova".

Očistite lice pre spavanja

Koliko god da vam je koža suva, nežno čišćenje pred spavanje je veoma važno. Šminka, bakterije, aerozagađenje, mrtve ćelije i kreme koje koristite tokom dana nanose štetu vašoj koži ulazeći u vaše pore. Nije potrebno čitav proces ponoviti ujutro, dovoljno je samo umiti lice vodom kada se probudite.

Voda i suvoća kože

Tuširanje i vruće kupke dodaju vlažnost vašoj koži, ali je takođe mogu isušiti uklanjajući zaštitni sloj masti sa kože. Što je voda toplija, brže i lakše uklanja zaštitni sloj masnoća sa vaše kože. Ograničite sebe na manje od 15 minuta tuširanja toplom vodom i zatvorite vrata kupatila da bi se vlaga u prostoriji zadržala.

Kako izabrati sredstvo?

Birajte blaga sredstva sa dodatim ovlaživačima. Dermatolozi preporučuju sredstva sa biljnim ceramidima, koji u određenoj meri mogu da nadomeste prirodne ceramide ili esencijalne masne kiseline. Izbegavajte sredstva sa mirisima, hemikalijama i alkoholom.

Jedno od najboljih sredstava za skidanje šminke krije se u kokosovom ulju. Stavite malo ovog ulja na kožu i pustite da deluje par minuta, a zatim isperite toplom vodom. Ovo sredstvo je toliko delotvorno da može da ukloni i najupornije čestice vodootporne maskare. Prednosti kokosovog ulja dolaze od masnih kiselina i njihovih antimikrobnih, antioksidativnih, antibakterijskih i umirujućih svojstava.

Foto: Shutterstock

Ovlaživači kože

Ovlaživači u vidu hidratantnih krema zapravo ne dodaju potrebnu vlagu koži, već sprečavaju postojeću vlagu kože da ne isparava. Najbolje je koristiti ih uveče nakon čišćenja lica i ujutru nakon umivanja kada je koža čista. Ukoliko pak želite da ih koristite i tokom dana, nije neophodno da prethodno čistite lice.

Iće&piće

Postarajte se da svakog dana popijete najmanje osam čaša od 250 ml vode. Biljni čajevi i sokovi se takođe računaju, ali ne i napici sa kofeinom, kao što su čaj, kafa ili kole ili bilo koje piće koje sadrži alkohol. Svi oni imaju diuretski efekat, što znači da pomažu u izbacivanju vode. Najmanje dva puta nedeljno jedite neku masnu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu da se membrane ćelija vaše kože održavaju u dobrom stanju, odnosno da gube što manje vlage.

Izbegavajte kreme koje imaju mirise ili retinoide (derivate vitamina A), jer su iritanti za suvu kožu, a imajte na umu da su ulja efikasnija od losiona. Supstance kao što su glicerol i propilen-glikol omogućavaju zadržavanje vode unutar prvog sloja kože, dok emolijenti kao što su lanolin, mineralna ulja i dimetikon zadržavaju vodu u koži formirajući tanak film na njenoj površini. Zbog ove osobenosti oni su najbolji tretman suve kože.

Najbolja prirodna sredstva za hidrataciju su razne vrste ulja, bademovo, maslinovo, arganovo ili kokosovo ulje, ulje semenki grožđa, pšeničnih klica, ši ili kakao buter.

Oprezno s pilinzima

Piling uklanja mrtve ćelije na površini kože i na taj način omogućava ovlaživačima bolje upijanje. Ipak, potrebno je biti vrlo pažljiv sa pilinzima, jer mogu da oštete ionako tanku, suvu i ispucalu kožu.

Foto: Shutterstock

Mlečna kiselina uklanja mrtve ćelije, a takođe može da poveća sposobnost kože da zadrži vlažnost, te koži podarite svojevrsnu kupku. Potopite peškir u hladno mleko, položite na bilo koji predeo kože koji je posebno suv ili iritiran, ostavite ga pet minuta, a kada spirate mleko, činite to nežno, da bi nešto mlečne kiseline ostalo na vašoj koži.

Gel aloe vere takođe sadrži kiseline koje nagrizaju mrtve ćelije, a ujedno i pomaže brže lečenje suve kože. Možete koristiti kupovni gel, dok se sveži dobija direktno iz biljke, naravno ako je imate u svom domu. Odsecite list pri njegovoj bazi, otvorite ga rasecanjem noža i sastružite gel kašikom. Nikad ne koristite kupovne pilinge na bazi voćnih kiselina jer oni posebno isušuju kožu.

Maske koje vlaže kožu

* Ispasirajte pola zrelog avokada i utapkajte njegovo meso na lice kao hidratantnu masku. Masnoća avokada deluje kao emolijen, a sadrži i za kožu koristan vitamin E.

* Ukoliko imate više vremena probajte masku od šargarepe, avokada i maslinovog ulja. U skuvanu manju šargarepu dodajte polovinu usitnjenog avokada i kašičicu ulja. Ova maska mora da deluje 15 minuta.

Foto: Shutterstock

* Za brzu masku od meda i jogurta pomešajte kašiku čvrstog jogurta sa kašičicom meda (ako vam je koža vrlo suva, dodajte još jednu kašičicu meda), nanesite na lice i ostavite da odstoji 15 minuta, te isperite mlakom vodom. Jogurt je odličan za hidrataciju, čišćenje i omekšavanje kože, dok je med prirodni antioksidans koji štiti i neguje. Ovoj kombinaciji možete da pridružite i bananu. Izmešajte pola zrele banane sa jogurtom i kašičicom meda, dodajte nekoliko kapi bademovog ulja i pastu nanesite na očišćeno lice, držite 15-20 minuta, te isperite mlakom vodom.

* Domaću hidratantnu kremu pravite tako što ćete kašičicu belog pčelinjeg voska pomešati sa dve kašike lanolina u šerpi za kuvanje i istopiti na pari. Dodajte tri kašike maslinovog ulja, kašiku svežeg gela aloe vera i dve kašike ružine vodice (prodaje se u apotekama). Ostavite smesu da se ohladi.


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija