• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Huffington post/informer.rs

30.12.2018

15:38

NIJE TEŠKO BITI FIN: Koje osobine imaju emocionalno zdravi ljudi?

Ljubav

NIJE TEŠKO BITI FIN: Koje osobine imaju emocionalno zdravi ljudi?

Podeli vest

To je pitanje koje vekovima intrigira filozofe, naučnike, terapeute… Sigmund Frojd je "zdravu osobu" opisivao kao nekoga ko može "da voli i radi". Abraham Maslov kaže da je zdrava osoba osoba koja je "samoostvarena", što znači da je "u punoj meri iskoristila svoje talente, bivajući pri tom svesna svojih ograničenja"

Nova studija sprovedena na Univerzitetu Kalifornije naučnicima je pomogla da definišu specifične osobine koje bi osoba koja je u psihološkom smislu dobro prilagođena trebalo da ima. 

U studiji koja je objavljena u stručnom časopisu "Časopis o ličnosti i socijalnoj psihologiji" 214 psihologa zamoljeno je da opiše psihološki zdravu osobu, uz pomoć 30 osobina. Osobine su izvučene iz onoga što je poznato kao pet velikih karakteristika ličnosti: ekstraverzija (koliko je osoba društvena i komunikativna), otvorenost ka iskustvu (koliko je osoba intelektualno radoznala), savesnost, prijatnost (koliko je osoba kooperativna ili saosećajna) i neurotičnost (koliko je osoba anksiozna, depresivna ili gnevna). Svaka od ovih pet kategorija je zatim raščlanjena na više osobina koje opisuju specifična ponašanja. 

ŠARENO I ZABAVNO: Idealan novogodišnji poklon za svaki horoskopski znak!



Da bi dobili širi uvid, autori studije su zamolili i dve grupe studenata psihologije (ukupno 500 njih) da urade isto, dakle, da opišu emocionalno/psihološki zdravu osobu uz pomoć 30 karakteristika koje su im ponuđene.

Foto: pexels.com

Analiza dobijenih odgovora pokazala je da i psiholozi i studenti emocionalno zdravom osobom smatraju onu koja ima sledeće osobine: otvorena je za emocije, prepušta se pozitivnim osećanjima i iskrena je. Kod emocionalno zdrave osobe, neurotičnost je vrlo slabo zastupljena, što i nije neko iznenađenje. 

- Psihološki/emocionalno zdrava osoba može se opisati kao sposobna da doživi i izrazi emocije, iskrena je, topla, prijateljski nastrojena, koja ima vere u sopstvene sposobnosti, emocionalno stabilna i donekne otporna na stres - navodi se u studiji, prenosi "Hafington post".

NEVEROVATNO! Plaža sa koje je pesak nestao na 24 sata, a onda se misteriozno vratio



Ono što je važno napomenuti je da sve ove osobine koje su odlike emocionalno zdravih ljudi mogu da se steknu,nauče i neguju, ili koriguju. Bilo kroz terapiju, bilo radom na sebi i vežbanjem. 

Znate, nije lako biti "dobar i ljubazan" svakog dana. Niko i nije takav svakog dana. Ali, ako najčešće niste "dobri i ljubazni", probajte ponekad. Možda vam se dopadne.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija