• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Petface/informer.rs

03.02.2019

19:34

PSI NE VOLE KUPANJE, A GAZDE GREŠE U TOME: Evo kako!

Ljubav

PSI NE VOLE KUPANJE, A GAZDE GREŠE U TOME: Evo kako!

Podeli vest

Razlozi za kupanje pasa su više nego ubedljivi: otklanja se nečistoća koja se zadržava na dlaci i raznosi po kući, smanjuje se linjanje, smanjuje mogućnost alergijskih reakcija i održava se dobro zdravlje krzna i kože

Međutim, dok za nas kupanje ili tuširanje ima umirujuće dejstvo, za pse je ova aktivnost sve samo ne opuštajuća, piše Petface. Retki su psi koji se rado kupaju u kućnim uslovima, a vlasnici često prave greške koje ovu aktivnost dodatno komplikuju. 

Neadekvatna temperatura vode 


Voda treba da bude mlaka. Previše topla ili hladna svara neprijatnost kod ljubimca, pa to može da stvori otpor prema kupanju za duži period. Da bi podesili temperaturu, radite to kao što bi radili prilikom kupanja bebe. Proverite temperaturu na svojoj nadlaktici, jer je taj deo kože najosetljiviji na temperaturu. Ako vam prija, to je to! 

Previše jak mlaz vode 

Najlakše je da psa okupate koristeći tuš. Međutim, kombinacija glasnog zvuka tekuće vode i previše snažnog mlaza, po pravilu plaši ljubimca. Zbog toga prvo smanjite pritisak. Umesto da direktno usmerite mlaz vode na telo psa, pustite da voda klizi preko vašeg dlana i tako natopite krzno. Još je bolje ako dlan postavite na telo ljubimca dok se voda sliva, jer će ga to dodatno umiriti. 

Pogrešan izbor šampona 

Nikada nemojte koristiti svoj šampon, pa čak ni onaj koji je namenjen kupanju beba i dece. Koža pasa ima potpuno drugačiji PH balans od ljudi. Po pravilu, šamponi za ljude isušuju kožu pasa. Postoje veoma dobri i kvalitetni šamponi za kućne ljubimce, pa se posavetujte sa veterinarom oko izbora, pogotovu ukoliko vaš pas ima nešto osetljiviju kožu. 

PSI poboljšavaju zdravlje beba



Nedovoljna primena šampona 

Većina vlasnika misli da posle nanošenja šampona na krzno psa treba sačekati neko vreme da se šampon upije. Ovo je jedna od klasičnih grešaka jer se tako neće ukloniti prljavština i masnoća iz dlake. Umesto toga, prstima utrljavajte šampon u krzno i masirajte kožu ljubimca bar četiri minuta. Počnite od nogu i postepeno idite ka licu koje je najosetljivija regija prilikom kupanja. Naravno, pazite da šampon ne uđe u oči i obratite pažnju da voda i šampon ne uđu u ušni kanal. Ispiranje šampona obavite obratnim putem. Počnite od glave, a završite sa nogama. Logično, tako će se šampon i voda sa nečistoćom isprati bez zadržavanja u dlaci i na koži. 

Foto: Pixabay

Loša tehnika četkanja 

Psa treba iščetkati pre i posle kupanja. Četkanje se u zavisnosti od vrste dlake savetuje od jednom, pa do bar četiri puta nedeljno. Ova aktivnost može biti neprijatna i bolna ukoliko se krzno umrsi i ućeba, a kupanje uglavnom ne doprinosi tome da se ova pojava eliminiše. Posavetujte se sa veterinarom ili grumerom koji vrstu četke da nabavite i koliko često da četkate svog psa. To će pomoći da efekti kupanja budu mnogo bolji. Neadekvatna oprema, loša tehnika četkanja i zamršena dlaka samo će pojačati otpor psa prema kupanju. 

(VIDEO) PRIRODNI TALENAT! Pogledajte psa koji i svira i peva!



Previše brzo sušenje 

Pre kupanja obezbedite dovoljno suvih peškira kojima ćete obrisati psa. Nema ničeg goreg od jurcanja za mokrim psom po kući. Većina vlasnika želi što pre da obriše i osuši ljubimca. Peškire koristite da izvučete što više vode iz krzna ali ne i da ga potpuno isušite. Zapravo, krzno ne treba da bude mokro, nego vlažno. Tako ćete ga i lakše iščetkati. Ako koristite fen za sušenje, pazite. Teško je prilagoditi temperaturu kod fenova za kućnu upotrebu. Psi ne vole ni zvuk ni visoku temperaturu koju proizvode ovi uređaji. U suštini, bilo bi dobro da psu dopustite da se posle kupanja sam „doradi“ lizanjem vlažne dlake jer će ga to i dodatno umiriti. 

Previše često kupanje 


Većina pasa sama uređuje i čisti svoje krzno. Veterinari čak preporučuju kupanje samo onda kada je to neophodno – kada je krzno zaista zaprljano. Redovno, „subotnje“ kupanje nije baš preporučljivo. Previše često kupanje može da dovede do isušivanja kože jer će se ukloniti prirodna masnoća koja se normalno proizvodi. O dinamici kupanja, najbolje je da se konsultujete sa svojim veterinarom, a ona zavisi od vrste dlake, osetljivosti kože i uslova života ljubimca.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija