• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Pas

08.02.2019

12:40

DA LI STE ZNALI? Pomeranje sata utiče i na ljubimce

Ljubav

DA LI STE ZNALI? Pomeranje sata utiče i na ljubimce

Podeli vest

Psi ne znaju koliko je sati, ali će reagovati na nagle promene u navikama i rutini svojih vlasnika. Probudiće se sat pre (ili kasnije) nego vi, i primetiće kašnjenje u prvom jutarnjem obroku ili šetnji

Poslednje pomeranje kazaljki na satu biće sledećeg meseca (mart), a nakon toga svaka zemlja EU moraće da odluči da li će ostati na letnjem ili će se vratiti na zimsko računanje vremena.

Naučnici sa američkog univerziteta Kolorado upozorili su u oktobru, kada smo prešli na zimsko računanje vremena, da je pomeranje sata glavni krivac za osećaj neispavanosti, glavobolju, opterećenje srca, veći broj saobraćajnih nesreća i smanjenu produktivnost na poslu. I to su samo neki od argumenata na osnovu kojih poslanici Evropskog parlamenta zahtevaju ukidanje direktive Evropske komisije o pomeranju kazaljki na satu dva puta godišnje.

I dok ne dobijemo konačnu presudu da li će ova praksa zauvek otići u istoriju, redakcija magazina „Pas” pozabavila se pitanjem da li pomeranje časovnika utiče na pse i u kojoj meri.

Foto: Shutterstock

Hipersenzitivni psi

S obzirom na to da je reč o društvenoj konvenciji i da najveći broj pasa ovu promenu neće ni osetiti (niti biti svesno nje), ima ipak i onih hipersenzitivnih pasa koji reaguju na svaku promenu i instinktivno osećaju svaku, pa i najmanju „trzavicu” u dnevnom ritmu, tvrde naučnici. Oni su naročito osetljivi na dnevni ritam svetlosti i mraka, svitanja i smrkavanja.

To su psi koji reaguju na svaki pokret i naviku svog vlasnika – na zvuk budilnika, oni tačno znaju kada se vlasnik probudio i promeškoljio u krevetu, kada se sprema da ustane, kada se zaputio ka kuhinji i vreći s hranom... Ovi psi bi mogli da osete da se u dnevnom rasporedu spavanja i hranjenja dogodilo nešto čudno, pa ukoliko imate ovakvu kucu u svom domu, pokušajte da nekoliko dana pre i nekoliko dana nakon pomeranja časovnika malo promenite rutinu i hranu joj date 30 minuta pre ili kasnije, savetuju stručnjaci za psihologiju i ponašanje pasa.

Svetlost

Psi su bića svetlosti, kaže izreka. Njihovo ponašanje i psihološke reakcije su tesno skopčani sa ciklusima svetlosti i tame, a to najbolje pokazuje činjenica da se psi bude sa izlaskom sunca i postaju pospani kada sunce zađe. Mnogi psi imaju gotovo u minut preciznu rutinu i navike – jedu u određeno vreme svakog dana, u isto vreme im se javlja želja za igrom, u isto vreme dremaju...

Foto: Shutterstock

To kod pasa, kao i kod ljudi, nazivamo cirkadijalnim ritmom, odnosno unutrašnjim biološkim ritmom (biološki sat). Kao što smo već naveli, psi ne znaju koliko je sati, će ali reagovati na nagle promene u našim navikama i rutini. Probudiće se sat pre (ili kasnije) nego mi, i primetiće kašnjenje u prvom jutarnjem obroku ili šetnji. Možda će vas pas čekati nestrpljivo pored kreveta cupkajući i pitajući se zašto već niste budni i u šetnji, jer je vreme za obavljanje nužde. Isti je slučaj i s prvim jutarnjim obrokom. Ako vaš pas jede uvek u određeno vreme, potrudite se da ne oseti promenu i ustanite ranije, ili nekog od ukućana zamolite da vas odmeni tog jutra ako želite da „ukradete” taj dodatni sat sna. Najvažnije je da održite rutinu i satnicu u svakodnevnom funkcionisanju vašeg psa i neće biti problema.

Foto: Shutterstock

Vreme s vlasnikom

Međutim, pored šetnje i hrane, psi koji imaju striktnu rutinu najpre će osetiti promenu u vezi sa vremenom provedenim sa svojim vlasnikom. Naime, koliko god će im prijati sat duže druženje ujutru, pas je navikao da se kući vraćate dok je dan, a kada počne zimsko računanje vremena, sva je prilika da će već neposredno nakon 16 časova pasti mrak. I vaš pas će se uznemiriti zašto vas još uvek nema, a sunce je zašlo. Kada se vratite, posvetite mu malo više pažnje nego obično i trebalo bi da za dan ili dva svaka nelagoda kod vašeg psa potpuno nestane.

Usporavanje metabolizma

Stručni saradnik magazina „Pas” dr vet. med. Vladimir Terzin objašnjava da jesenja dinamika u vezi sa ciklusom svetla dovodi i do usporavanja metabolizma, kod pasa kao i kod ljudi.

‒ Promene svetla i kraće trajanje dnevnog svetla pre svega dovode do usporavanja metabolizma. Ljubimci postaju tromiji, manje skloni igri i više vremena provode u dremanju i neaktivnosti. Ovakvu dinamiku u organizmu priroda pre svega pravi radi uštede energije jer s ranijim nestankom dnevnog svetla nastaju kraći dani, a samim tim i hladniji. Ovo pojačava i takozvani strah od nepoznatog jer je promena ta koja i donosi nepoznanicu, pošto organizam oseća da se osnovni uslovi menjaju. Ovakva osećanja je javljaju i kod ljudi, koji su bez obzira na svesnost nastupanja kraćih dana skloni tome da imaju osećaj kao da nadolazi neka vrsta opasnosti. Naravno, takva osećanja nemaju utemeljenje u realnosti, ali dosta utiču na promenu ponašanja – ističe naš sagovornik.

I da rezimiramo, iako većina pasa neće pokazati nikakve promene prilikom pomeranja časovnika i ranijeg smrkavanja tokom jeseni i zime, vlasnici onih pasa koji su „meteoropate” i osetljivi su na promenu uobičajene dnevne rutine trebalo bi da malo više vremena posvete svojim ljubimcima i olakšaju im ove promene.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20