• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: dr vet. med. Vladimir Terzin za magazin Pas

16.02.2019

14:27

I PSI TUGUJU! Ispoljavaju identične simptome kao ljudi

Ljubav

I PSI TUGUJU! Ispoljavaju identične simptome kao ljudi

Podeli vest

Psi ispoljavaju gotovo identične simptome tugovanja kao i ljudi, a najčešći okidači su gubitak člana ljudske porodice, drugog ljubimca, psa ili mačke, s kojim je kuca živela, preseljenje ili dolazak novog člana porodice

Nekada je veoma teško primetiti da neko tuguje. Pa i ako se zapitate šta se događa ili pitate tu osobu o čemu je reč, veoma često ćete dobiti odgovor: „Ma, ništa. Onako, neka tuga.” Izvor ovakvog stanja je često nepoznat čak i onima koji ga proživljavaju i teško je objašnjiv.

Pomislite onda kako je samo teško utvrditi ovakvu promenu ponašanja kod pasa. A takvih promena ima i sve su učestalije. Kako se nauka o psihologiji kućnih ljubimaca menja, tako dolazimo do novih saznanja koja upućuju na to da je psihološki život naših ljubimaca bogat koliko i naš.

Kao i ljudi

Moramo konstatovati da psi mogu tugovati na isti način kao i ljudi. Najčešći okidač za ovakvo ponašanje je gubitak nekog od članova familije/uže porodice u kojoj se pas nalazi, ili nekog za koga je pas bio više vezan u emotivnom smislu. Takođe, promene u ponašanju se mogu zapaziti i kada dođe do gubitka drugog kućnog ljubimca, psa ili mačke, s kojim je pas provodio mnogo vremena u igri i druženju. Do promena u ponašanju može doći i pri preseljenju na novu lokaciju ili pri dolasku novog člana porodice.

Simptomi

Postoje sigurni znaci na koje moramo obratiti pažnju, a koji nam pokazuju da je pas tužan. Na ove znake moramo odmah reagovati i pomoći našem krznenom prijatelju da tugu, što je pre moguće, prevaziđe.

Foto: Shutterstock

Promena apetita je prvi znak da nešto nije kako treba. Psi mogu da smanje unos hrane ili da potpuno prestanu da jedu. Kao i kod ljudi, tuga ili depresija mogu izazvati i prejedanje tj. preterano unošenje velikih količina hrane. I naglo mršavljenje može biti znak psihološkog poremećaja. Naravno, ako primetite ove simptome, odmah posetite svog veterinara jer naglo mršavljenje može biti izazvano i hormonskim disbalansom, kao i nekim veoma ozbiljnim metaboličkim bolestima.

Poremećaj spavanja je veoma bitan simptom. Psi koji tuguju spavaju duže i često su u nekom vidu polusna. Teško se bude i često ne žele da izađu iz svog kreveta, čak ni da pozdrave nekoga od ukućana kada dođe. Nekad se ovaj simptom manifestuje i kao nedostatak sna, pa pas cele noći tumara po stanu, često traži da ga izvedete napolje, a kada izađe napolje, želi odmah da se vrati u kuću.

Gubitak interesovanja je jedan od najvažnijih simptoma tuge i depresije. Psi postaju nezainteresovani za svoje omiljene igračke, najdraže drugare u parku i voljene osobe. Njihovo ponašanje se može uporediti s ravnom linijom, bez uspona i padova. Bez obzira na to šta preduzmete, ni na koji način ne možete probuditi njihovu zainteresovanost.

Skrivanje po kući je još jedan od simptoma koji se javljaju kod ovog poremećaja. Pas nam šalje poruku da želi da bude sam i da ga ostavimo na miru. Ovakvim ponašanjem pas pokazuje da oseća teskobu i nemogućnost da se izbori sa osećanjima, a pri tome ne može da se ponaša uobičajeno.

Učestalo i neprestano lizanje je simptom koji se javlja kod mnogih psiholoških poremećaja pasa i ukazuje na nervozu. Suprotno opštem mišljenju da je lizanje tela samo higijena, a lizanje vlasnika iskazivanje ljubavi, nervozno i učestalo lizanje može biti i prinudna radnja koja pokazuje da je ljubimac pod ozbiljnim stresom.

Foto: Shutterstock

Šta preduzeti

Prvo je potrebno da svog psa odvedete veterinaru. Detaljnim pregledima treba utvrditi da promena ponašanja možda nije posledica neke fizičke povrede ili metaboličkog poremećaja. Tek kada se otklone sve ove sumnje, može se pristupiti lečenju depresije/tuge kod vašeg ljubimca.

Najbolje je nastaviti sa održavanjem rutine, koja će pomoći psu da razume da je i uprkos promenama koje su nastupile ‒ sve u redu i da se ništa ne menja u odnosu na ostale ukućane i na mesto življenja. Naravno, potrebno je intenzivirati šetnje, druženje s drugarima iz parka, ali nabaviti i neke nove igračke koje će ga animirati i zabaviti na nov način. Putovanje je takođe dobra opcija.

Medikamenti

U težim slučajevima, može se prepisati i medikamentozna terapija uz konsultaciju s veterinarom. Klasični antidepresivi dobro deluju na pse, ali moraju biti pažljivo dozirani i aplikovani uz povremene kontrole.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija