• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92/Informer.rs

11.03.2019

09:11

PRŽENE CVRČKE? DA, MOLIM! 21 savet za bolje putovanje!

Ljubav

PRŽENE CVRČKE? DA, MOLIM! 21 savet za bolje putovanje!

Podeli vest

Putovanje se zasniva na iskustvu, bilo negativnom ili pozitivnom - to je skup doživljaja, ukusa i mirisa, koje ćete pamtiti do kraja života. Upamtite ovih nekoliko saveta kako biste svoje vreme iskoristili na najbolji mogući način

1. Pre nego što odete na put, čitajte o destinaciji! Budite spremni na iznenađenja - ono što je kod nas sasvim normalno - na drugim mastima možda nije. 

2. Na putovanju se budite rano. Nemojte prespavati zalazak sunca ili pola dana. Vrlo verovatno ste na toj destinaciji poslednji put u životu. Iskoristite svaki trenutak. 

3. Razgovarajte s lokalnom ekipom, a ne samo vodičem. Oni će vam najbolje dočarati grad i kulturu. 


4. Naučite neke osnovne fraze. Nije potrebno da znate jezik kako biste se sporazumevali, ali naučite barem kako da izgovarate ‘dobar dan’, ‘hvala’ i ‘jedno pivo molim’! 

 

KAKO, MOLIM?! Italijani mole turiste da više ne jedu špagete bolonjeze, evo i zašto!



5. Koristite javni prevoz - jeftiniji je od taksija, teže će vas prevariti, i mnogo bolje ćete upoznati grad i kako sve u njemu funkcioniše. 

6. Nemojte se plašiti da skrenete u nepoznato. Izgubite se u gradu i zujite po kvartovima u koje možda nikada ne biste došli da se niste izgubili. 

Foto: pexels.com

7. Nemojte pakovati previše garderobe. Pola toga nećete koristiti, a uvek ćete imati pet dolara za jednokratnu suvenir majicu. 

8. Različitost je dobra, ali nemojte da preterujete. Umesto doručka svakog jutra u različitim pekarama, probajte da odlazite u istu. Nakon tri-četiri dana upoznaćete nekog zanimljivog, makar pekara! 

9. Ako volite da fotografišete, nemojte da zaboravite da ponesete foto-aparat, baterije, i rezervu! I imajte ga uvek pri ruci. I napunite mobilni! 

10. Jedite lokalnu hranu iako ne izgleda obećavajuće. Svaka kultura ima svoje navike, pa i gastronomske poslastice. Eksperimentišite. 

11. Upoznajte nekog na putovanju. Nemojte se zatvarati u sebe. Biće vam mnogo zanimljivije. 

12. Poštujte lokalnu religiju i običaje. Nemojte da radite ono što ne biste hteli da drugi rade vama kada vam dođu u goste. 

NEKO OVDE NIJE NAŠ: Bacio novčiće u motor aviona "za sreću"?!



13. Umesto velikih hotela odaberite mali, porodični hotel. Dobićete mnogo više pažnje od zaposlenih, a razlike u ceni nisu prevelike. 

14. Nemojte isplanirati svaki dan unapred. Ostavite malo prostora za spontanost. 

15. Ako imate običaj da trčite svakog jutra, nemojte prestati kada ste na putovanju! 

16. Ako vas nervira hodanje, iznajmite bicikl. 

17. Razmišljajte van normalnih turističkih okvira. Nemojte posećivati samo Top 10 atrakcija, već i one koje nisu toliko poznate. Pitajte lokalno stanovništvo za savet. 

Foto: pexels.com

18. Naučite neku zanimljivost. Na primer, ako ste u Turskoj, naučite kako se kuva pravi turski čaj. Jer tamo uopšte ne kuvaju kafu! 

19. Planirajte budžet. Nemojte dozvoliti da vam manjak novaca pokvari putovanje. 

 

PAZI, SNIMA SE: Avio-kompanije koje su priznale da imaju kamere u sedištima!



20. Isprobajte svoje granice. Zašto ne biste probali pržene cvrčke, ili neke druge hrskave insekte? Jednom u životu, ne morate triput dnevno... 

21. Usporite u muzejima. Obično kroz muzeje samo preletimo kako bismo zadovoljili formu, ali izdvojite malo vremena, sednite i udubite se u umetnost. Biće vam drago...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija