• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Pas

13.03.2019

15:48

ISTRAŽIVANJE: Nežne keruše odgajaju štence dobre naravi

Ljubav

ISTRAŽIVANJE: Nežne keruše odgajaju štence dobre naravi

Podeli vest

Posvećenost i način na koji keruša brine o svom potomstvu verovatno utiče na temperament štenaca kad odrastu, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports.

Istraživači su krenuli od rezultata sličnih studija koje su pokazale da majčina briga kod primata i glodara ima značajan uticaj na njihovo ponašanje u kasnijem dobu. Naučnici su zato posmatrali i snimali 22 ženke nemačkog ovčara kako se ponašaju prema svojim potomcima. Ti podaci su kasnije upoređivani s rezulatima standardnih testova temperamenta kad su štenci napunili 18 meseci.

Rezultati su pokazali da je nivo majčine brige značajno uticao na socijalne sposobnosti pasa, kao i na nivo njihove agresivnosti, dok nije bilo uticaja na stepen samopouzdanja. Istraživači su ukazali i da reuzultate treba dalje proveravati, kako bi se utvrdilo u kolikoj meri su oni povezani s genetikom – odnosno da li keruše koje su posvećene svojim štencima, rađaju pse koji od njih nasleđuju predispoziciju da budu društveniji i manje agresivni.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija