• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danas/Xpose.ie/informer.rs

16.03.2019

14:42

NEĆE VAM SE DOPASTI! Pogledajte šta sve nedostatak sna radi vašem zdravlju!

Ljubav

NEĆE VAM SE DOPASTI! Pogledajte šta sve nedostatak sna radi vašem zdravlju!

Podeli vest

Danas je Svetski dan sna, koji se svake godine obeležava poslednjeg petka pred prolećnu ravnodnevnicu. Možda je baš večeras pravo vreme da počnete da obezbeđujete sebi makar sedam sati sna

Naime, brojna istraživanja utvrdila su da je sedam do osam sati prosečna količina sna dovoljna za normalno funkcionisanje odrasle osobe. 

Ipak, uprkos redovnim podsetnicima na važnost dobrog noćnog sna, naše kolektivne navike sna se pogoršavaju. Problem je postao toliko ozbiljan da centri za kontrolu i prevenciju bolesti nazivaju nedovoljno sna epidemijom javnog zdravlja, piše Forbs. 

Svetski dan spavanja je godišnji, globalni poziv na akciju o važnosti zdravog sna. 

SPREČITE BOLOVE U LEĐIMA! Ustanite na svakih 10 minuta



- Ukoliko osoba ostane budna jednu noć sutradan će osetiti umor, nakon dve neprospavane noći opašće joj koncentracija i praviće greške prilikom obavljanja rutinskih stvari, posle tri noći nespavanja javljaju se već halucinacije, a četiri i više neprospavanih noći dovode do deficita sna - izjavila je za portal Danas Marija Marković, doktorka Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Foto: Pixabay

 

Deficit ili nedostatak sna može da dovede do veće koncentracije beta amiloida u mozgu, toksičnog proteina koji se povezuje sa Alcajmerovom bolešću, upozorila je. 

Inače, nedovoljno spavanje ili stručno - deprivacija spavanja može biti voljna i nevoljna.

ŠTO JE LJUĆA, TO JE ZDRAVIJA! Jedite rotkvice svaki dan i uverite se koliko su korisne

 

Voljna deprivacija može biti prisutna kod osoba svih uzrasta i uglavnom je izazvana svojevoljnim odlaganjem spavanja, dok je nevoljna deprivacija spavanja bazirana na različitim psihičkim i fizičkim poremećajima. 

Istraživanja su pokazala da ljudi spavaju sat manje nego u prošlom veku, kao i da je nespavanje uzrok jedne trećine saobraćajnih nezgoda, uglavnom kod profesionalnih vozača, piše Danas. 

Foto: Shuterstock

Postoji li pravi način za spavanje, u svakom smislu, od toga koliko ćete dobro spavati tokom noći do načina na koji to može da utiče na varenje? 

Srećom, ovo je potpuno u skladu sa ličnim preferencijama. 

 

PAKAO ZVANI PROLEĆE: Kako razlikovati prehladu od alergije?



- Ne postoji jedna ispravna pozicija u kojoj bi svi trebalo da spavmo - svi smo jedinstveni, pa samo spavajte na poziciji koja vam odgovara - kaže Stefani Romiševski, fiziolog i ekspert za spavanje iz kompanije "Bensons za krevete". 

Ipak, za dobar san pođednako je važno koliko se krećemo preko dana, kao i koliko se u toku noći odmaramo, dodala je ona za Xpose.ie.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija