• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.03.2019

09:05

VODA, SIRĆE I SODA SKIDAJU PESTICIDE! Kako da pravilno perete sezonsko voće i povrće

Ljubav

VODA, SIRĆE I SODA SKIDAJU PESTICIDE! Kako da pravilno perete sezonsko voće i povrće

Podeli vest

Kada kupujemo sezonsko voće i povrće, pitamo se da li su namirnice prskane hemijskim sredstvima ili ne

 Čak i ako pazarimo na pijacama kod poznatih, starih prodavaca, sigurnije je da se svaki plod dobro opere jer pestidici kojima se tretiraju često mogu da uzrokuju stomačne tegobe. Da biste uživali u tek pristiglim namirnicama sa pijace, evo nekoliko korisnih saveta šta da radite pre nego što ih iznesete na sto.

Rastvor sode bikarbone
Potapanjem plodova u rastvor sode bikarbone na 10-15 minuta, a zatim ispiranjem pod mlazom vode, uklanjaju se gotovo svi ostaci pesticida sa površine. Da biste napravili rastvor, u litru vode rastvorite kašiku sode bikarbone. U ovu mešavinu potopite plodove poput paradajza, rotkvica, jagoda i jabuka i ostavite da odstoje 15 minuta.

Voda i sirće
Za lisnato povrće efikasnije i praktičnije je koristiti rastvor vode sa šoljicom sirćeta ili limunovog soka. Neka odstoji 15-20 minuta, pa svaki list isperite pod mlazom vode. Na ovaj način možete da perete i mladi luk.

Napravite sprej


U flašicu sa raspršivačem sipajte po čašu vode i belog alkoholnog sirćeta, pa dodajte kašičicu sode bikarbone. Sačekajte da prođe reakcija sirćeta i sode bikarbone, pa zatvorite flašicu. Kasnije ovim rastvorom prskajte povrće. Pre upotrebe obavezno isperite hladnom vodom. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija