• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net

09.05.2019

08:44

(VIDEO) OVU PESMU SVI NAJVIŠE VOLE ZA VOLANOM! Refren se lako pamti

Ljubav

(VIDEO) OVU PESMU SVI NAJVIŠE VOLE ZA VOLANOM! Refren se lako pamti

Podeli vest

Pevanje za volanom automobila zajedničko je svima. Ispitivanje javnog mnjenja na 2.000 britanskih vozača o tome koje su im pesme najdraže za pevanje za volanom pokazalo je da je nedvosmisleno broj jedan Queenova "Bohemian Rhapsody"

Druga je "Dancing Queen" grupe ABBA, pa "Livin' on the Prayer" Bona Jovija, "I’m Gonna Be (500 miles)" Proclaimersa i na petom mestu "Eye of the Tiger" Survivora, pesme koja je obeležila trećeg "Rokija".

Britanci jako uživaju da pevaju "Walking on Sunshine" Katrine and the Waves, Whamovu "Wake Me Up Before You Go Go", "Happy" Pharrella Williamsa, "Girls Just Wanna Have Fun" Cindy Lauper i "I Gotta Feeling" grupe Black Eyed Peas.

U istraživanju je otkriveno da sve pesme iz prvih deset imaju pet zajedničkih stvari koje verovatno i jesu razlog zašto ih toliko vole: jasnu strukturu, ritam, harmoniju, stihove i refren.

Ritam svih visokoplasiranih pesama poseduje vrstu "bita" sličnu srčanom pulsu, sve harmonije vrte se oko tri ili četiri akorda u duru, struktura pesme je logična i može se anticipirati šta sledi.

Svi stihovi su jednostavni sa porukama koje svi razumemo, a refreni su lako pamtljivi.

Međutim, stručnjaci za saobraćaj imaju upozorenje.

Muzika otpušta hormon sreće dopamin, ali istovremeno povećava rastresenost jer misli mogu odlutati i prizvati emotivnu reakciju povezanu s određenom pesmom.

 - Premda muzika može podići nečije raspoloženje, na način koji je uporediv s malim nivoom alkohola i droge, istovremeno može sniziti koncentraciju za volanom - kaže saobraćajni psiholog Tomas Vagner.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija