• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: buro247.rs/informer.rs

09.06.2019

12:38

(VIDEO) IMA LI ŽIVOTA BEZ ŠMINKE? 'Nou mejkap' pokret, prijatelj ili neprijatelj samopouzdanja?

Ljubav

(VIDEO) IMA LI ŽIVOTA BEZ ŠMINKE? 'Nou mejkap' pokret, prijatelj ili neprijatelj samopouzdanja?

Podeli vest

Urbana legenda kaže da je sve počelo od Ališa Kiz koja je na snimanju za omot novog albuma 2016. godine odlučila da to učini bez „mejkapa“. Umesto da prikrije sve svoje nedostatke profesionalnom šminkom, odlučila je da nam pokaže pravu sebe i svoju odluku nije nikad zažalila. Šta više, desilo se upravo suprotno: odlučila je da prestane da koristi šminku...

Ališa od tada izjavljuje kako se oseća snažnijom nego ikada, da sebe prihvata onakvu kakva jeste. Iz tih nekoliko rečenica i pojavljivanja na crvenom tepihu bez teške šminke, rođen je pokret #nomakeup. Kada je dovoljno uzeo maha na društenim mrežama, mnogi poznati osetili su potrebu da javno iznesu svoju podršku kačeći svoje selfije bez šminke na Instagram. Zvuči divno, gotovo plemenito.

(VIDEO) DOMAĆI LIKER OD JAGODA! Ukusan i osvežavajući

Osim što nije baš tako.

Za početak, Ališa nije zaista prestala da se šminka iako bi to mnogi voleli da veruju. Ovo ne znači da je preko noći postala licemer. Ona javno izjavljuje da šminku i dalje obožava (pogotovo rumenila i sjajave za usne), ali da jednostavno ne dozvoljava da je društvo tera da je nosi. Pošteno. Ali mediji često prećutkuju ove njene izjave. Da se ne lažemo, Ališa Kiz nije ni izbliza početak problema. Jednostavno je slikovit primer iskrivljene slike realnosti. Ona je bez sumnje izuzetno lepa žena, ali to što na licu nema "ratničke boje" i veštačke trepavice, ne znači da je „makeup free“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Lady Gaga (@ladygaga) дана 27. Феб 2019. у 11:23 PST

Život bez šminke nije revolucionaran nov koncept, puno sveta ga jednostavno zove: svakodnevnica. Ali kada nešto postane „Instagram celebrity“ trend, igrica se penje na drugi nivo - ne možete da se ne zapitate šta se krije iza toga. Da li se to oseća prevara u vazduhu?

KAKO PREPOZNATI DEPRESIJU? Manje očigledni simptomi opake bolesti!

Nedavno je u Americi objavljen članak o devojci koja je na svoje venčanje došla bez trunke šminke. Dovoljno da i najhrabriju ženu ostavi otvorenih usta. Začkoljica? Svojoj kozmetičarki je platila avionsku kartu da dođe iz Los Anđelesa do Italije (zajedno sa koferom punim raznih proizvoda za tretmane) da je pripremi za taj "veliki dan". I onda smo shvatili: kada danas kažemo "lepa bez šminke", ne mislimo na to da je žena jednostavno izašla ispod tuša i zaputila se napolje, u život. Ne, mislimo na nedelje tretmana, masaža, lasera, filera i čišćenja od strane ozbiljnih profesionalaca, piše Buro.

Tehnički, nije laž reći da se radi o pristupu bez šminke. Nekada je ova sintagma značila da neko nije opterećen beauty procedurama bilo koje vrste, da na njih ne troši ni vreme ni novac. Ovaj novi pokret je nešto potpuno suprotno. On podrazumeva da vam je rokovnik zatrpan odlascima kod dermatologa i kozmetičara, dok vam skupi preparati samo prazne novčanik, i to mnogo više nego običan tečni puder i ruž.

AKO ŽELITE LEP OSMEH, nemojte jesti ovih devet namirnica!

Pored toga, ne možemo da zanemarimo i moralni podkontekst u kom se jasno daje na znanje da je "briga" o licu, ma koliko detaljna i komplikovana bila, nekako "ispravnija i poštenija" od toga da jednostavno koristite rumenilo. Hajlajter je „fejk“, a hemijski piling nije.

Sve ovo ima koren u shvatanju da žene lažu, a da je šminka najpoganija laž od svih. Setite se samo svih viceva o tome kako se neki "naivni dečko" ujutro budi pored akrepa. #nomakeup trend treba da nam povrati iskrenost. U teoriji. U praksi je ženama zabranjeno da izgledaju kao da se trude. Sve treba da izgleda spontano, i šetanje po gradu bez šminke nije izuzetak - ne smete nikad da priznate koliko posvećenosti zapravo iziskuje.

Pored svega ovoga, ova vrsta lepote nije u praksi dostupna većini žena i samo čini da se u dubini duše osećaju loše zbog toga. Ko, realno, može da investira slične količine vremena i novca u svoje lice kao bezgrešna Gvinet Paltrou?

Možda izgleda kao da samo kritikujemo pokret koji teoretski ne podrazumeva ništa loše, ono što nam zapravo smeta je hipokrizija u kojoj se pretvaramo da živimo u svetu u kom fizički izgled nije previše bitan. Istina je da naša opterećenost fizičkim izgledom preti da uništi svu iskrenu radost i zabavu koju doterivanje donosi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija