• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: lepa i srećna/manastirostrog.com

23.06.2019

12:21

SUTRA POČINJE PETROVSKI POST! Posvećen je SVETIM APOSTOLIMA PETRU I PAVLU i evo po čemu je BLAŽI OD BOŽIĆNOG POSTA!

Ljubav

SUTRA POČINJE PETROVSKI POST! Posvećen je SVETIM APOSTOLIMA PETRU I PAVLU i evo po čemu je BLAŽI OD BOŽIĆNOG POSTA!

Podeli vest

Za vernike Srpske pravoslavne crkve u ponedeljak 24. juna godine počinje Petrovski post koji će trajati do Petrovdana, 12. jula

Petrovski post naziva se još i apostolski, počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla, koji SPC i vernici slave 12. jula.

Početak Petrovskog posta je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak je nepokretan. Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest nedelja.

Svrha posta, kako kažu pravila vere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primer potom sledili Bogorodica i apostoli.

(VIDEO) DRUIDI I PAGANI U STOUNHENDŽU RITUALIMA SLAVE SUNCE! Stotine ljudi okupilo se u čast letnje dugodnevice!

Naziva se još i Petrovdanski post, Apostolski post, post Svetih Apostola. Ovaj post ustanovljen je kao uspomena na apostole koji su se, primivši Svetog Duha na dan Pedesetnice, pripremali kroz post za propoved Jevanđelja u svetu. Hristovi apostoli su se za službu pripremali postom i molitvom.

Ovaj post sličan je Božićnom, mada nešto blaži. Za vreme njegovog trajanja ne jede se meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se posti na vodi.

Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Na dan rođenja Svetog Jovana Krstitelja 7. jula jedemo ribu, iako padne u sredu ili petak. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.

Petrovski post uveden je u prvim vekovima hrišćanstva, u vreme cara Konstantina Velikog, najpre u Rimu, kada je tamo podignuta bazilika posvećena apostolskim prvacima, a potom i u Carigradu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija