• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sensa

12.08.2019

16:36

Kada VERUJETE U SEBE, sve se u životu menja na bolje! Izdvajamo šest trikova za PODIZANJE SAMOPOUZDANJA

Ljubav

Kada VERUJETE U SEBE, sve se u životu menja na bolje! Izdvajamo šest trikova za PODIZANJE SAMOPOUZDANJA

Podeli vest

Samopouzdanje je kamen temeljac, baza, svakog vođstva. Ako ne verujemo sami u sebe, kako mislimo da drugi u nas veruju? Zato pročitajte nastavak teksta i otkrijte trikove za podizanje samopouzdanja

Svako od nas se bar jednom našao u situaciji u kojoj baš i nije bio siguran u sebe. Znojili su nam se tada dlanovi, srce nam je udaralo, možda nas je trema potpuno paralisala, i možda smo tada mislili da sa nama nešto nije u redu ili da za nešto, ni za šta, nismo sposobni. Znamo koliko jedan takav osećaj, ili uverenje čak, može da nas blokira i spreči da budemo ono što želimo i da stignemo tamo gde smo krenuli – da ostvarimo neki cilj.
 

1.PROBIJTE GRANICE SAMOOGRANIČAVAJUĆIH UVERENJA

Kad smo bili deca, mislili smo da možemo da osvojimo ceo svet. Međutim, negde između detinjstva i odraslog doba, ugušili smo entuzijazam i prirodnu težnju ka velikim snovima. Roditelji i učitelji odjednom su počeli da nam nameću svoja sopstvena uverenja o tome šta mi u životu možemo i/ili ne možemo. Ta njihova ograničavajuća uverenja, nažalost, prihvatamo kao svoja ne promišljajući o njima.

Da bismo to preokrenuli u svoju korist, da bismo uverili sebe da ipak možemo da verujemo i u korisnije stvari za nas, možemo da uradimo sledeće: možemo da širimo granice „svojih“ ograničavajućih uverenja tako što ćemo sebe da izlažemo situacijama koje nam možda i nisu baš mnogo prijatne ili dobro poznate, ali koje će nam svakako uliti dodatno samopouzdanje kada kroz njih prođemo. To, naravno, ne znači da sebe izlažemo čeljustima lavova, ali svakako možemo pronaći neke konstruktivne izazovne situacije koje će nam omogućiti da svakoga dana sami sebe pobeđujemo i podižemo nivo i svojih pozitivnih uverenja o sebi i svog samopouzdanja.

2.NIKADA NE MEŠAJTE SVOJE PAMĆENJE SA ČINJENICAMA

U našoj memoriji informacije se skladište onako kako nama najviše odgovara, kako je nama najlogičnije, a ne tačno onako kako su nam prenete. Zato se često dešava da različiti ljudiimaju i različita viđenja jeste iste stvari ili situacije.

Kako ćemo da uskladištimo te informacije, u velikoj meri zavisi od našeg ličnog sistema uverenja i vrednosti, ali i slike koju imamo o sebi. Jasno je da nam to omogućava i da zaštitimo mozak od prenatrpavanja informacijama, ali ukoliko nam je nivo samopoštovanja, na primer, nizak, onda ćemo informacije koje dobijamo propuštati kroz sopstvene „filtere“ koji će nam kao rezultat dati prerađene informacije koje nam samo još više učvršćuju i onako nizak stepen samopoštovanja.

Da bismo tako nešto izbegli, dobro je da još jednom dobro proučimo svoj sistem uverenja i da ga odvojimo od onoga što se stvarno desilo. U tome nam može pomoći i neko sa strane ko će nam dati drugačiju perspektivu događaja.
 

3.RAZGOVARAJTE SAMI SA SOBOM

Ovo nekome može da izgleda potpuno blesavo, ali radi! Razgovor sa samim sobom može nas učiniti pametnijima, može nam poboljšati memoriju i pomoći nam da se fokusiramo. Primer da ovo zaista pali i radi jesu i pripadnici američke ratne mornarice koji u teškim trenucima koriste moć pozitivnog samorazgovora. Važno je da budemo pozitivni jer od načina na koji razgovaramo sami sa sobom, zavisi i način našeg celokupnog razmišljanja. Kada, na primer, kažemo „znam kako da uradim ovo“ ili kada stvari vidimo kao izazov a ne kao problem, promeniće nam se perspektiva iz koje posmatramo i sebe i situaciju u kojoj smo.

4.BUDITE RADOZNALI

Radoznalost je važan deo samopouzdanja i uspeha. Ona je, zapravo, temelj celokupnog životnog rasta i razvoja. Znatiželja nam omogućava da učimo nove stvari i, u skladu sa tim, proširuje nam um. Zato je dobro i korisno za nas da svakog dana pronađemo nešto što će nam omogućiti da steknemo neko novo iskustvo i otkrijemo neke nove informacije. Kako možemo da postanemo znatiželjniji? 
Tako što ćemo da postavljamo pitanja, na primer. Postavljanjem pitanja aktiviramo sopstveni um i otvaramo se ka novim svetovima i mogućnostima, dok nas odgovori na ista mogu potpuno preusmeriti s koloseka na kom smo i ukazati nam nove horizonte.

5.PREVAZIĐITE SUMNJU U SEBE

Ukoliko vam fali samopouzdanja, gotovo uvek ćete imati osećaj da vas drugi ljudi sažaljevaju. Kada ste u ulozi žrtve, neotporni ste na prepreke na koje nailazite a koje su u životu svakoga od nas neizbežne. 
Nekada se suočavamo sa situacijama koje nisu ni ugodne ni lake, ali ukoliko sumnjamo u sebe, sve to što možda nije ugodno i lako – biće još neugodnije i teže. S druge strane, pak, ako razmišljamo na način koji nas može osnažiti, kao što je „kakva god da je situacija, gde god da sam, sa čim god da se suočavam, uspeću da se sa tim izborim jer verujem sebi i u sebe i ne plašim se“, prepreke na koje nailazimo – neće nam više izgledati ni tako strašno, ni nepremostivo. Razmislimo zato u koji to deo sebe najviše sumnjamo i hrabro krenimo u rušenje svih sopstvenih barijera koje nas sprečavaju da postignemo ono što želimo.

6.SUOČITE SE SA SVOJIM STRAHOVIMA

Kada imamo osećaj da sve držimo pod kontrolom, straha nema. Isto tako, kada osećamo određeni nivo sigurnosti u nešto, onda nam to nešto nije strašno. Međutim, kada nam osećaj da sve držimo pod kontrolom izmakne, kada ga nema, nismo sposobni da jasno i racionalno razmišljamo, jer naš emocionalni mozak preuzima vođstvo i počinje da nas „vozi“. Upravo zato su strahovi, uglavnom, iracionalni. Da bismo se suočili sa strahovima i rešili ih se, korisno je da o njima prvo razmislimo, da vidimo koji nam je strah najveći i najjači. Kada malo razmislimo o tome, onda zapitajmo sebe šta je najgore što može da e desi ako se taj naš strah obistini. Fokusirajmo se pritom na disanje, a onda opustimo telo – sa svakim novi izdahom. To je dobar način da se suočimo da strahovima, jer – živi smo i dalje, zar ne?

Ako mi ne verujemo u sebe, ko će da veruje u nas? Počnimo s verom danas.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija