• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.08.2019

23:02

FIZIOTERAPEUTI UPOZORAVAJU NA POSLEDICE NAVIKE DA NOSITE I ONO ŠTO NE TREBA! Zbog pune tašne bole vrat i leđa

Ljubav

FIZIOTERAPEUTI UPOZORAVAJU NA POSLEDICE NAVIKE DA NOSITE I ONO ŠTO NE TREBA! Zbog pune tašne bole vrat i leđa

Podeli vest

Dame u proseku nose do 25 predmeta u torbi, a ako kaiš prebacuju uvek preko jednog ramena, velika je verovatnoća da je to razlog za učestale bolove

Svaka druga žena žali se na bolove u vratu, ramenima i leđima, a da nije svesna da je razlog za to preteška tašna koju nosi. Američki fizioterapeut dr Dong Džons kaže da težina ženske torbe ozbiljno šteti njihovom zdravlju.

- Nošenje punih tašni na jednom ramenu ili na ruci po ceo dan posle izvesnog vremena ugrožava držanje, što se sigurno loše odražava na vrat i leđa - objašnjava dr Džons.

Foto: Informer DN

Tri

kilograma je u proseku teška ženska torba

Posle 17 godina rada i iskustava sa brojnim pacijentkinjama, dr Džons ističe da su posledice nošenja prenatrpanih tašni još gore za one koji ne vode aktivan život, već većinu vremena provode radeći u kancelarijama, a kod kuće sedeći ispred televizora.

- Najgore su tašne koje se nose na ramenu. Male ručne tašne daleko su bolje, zbog ograničenog prostora, jer u njih stane nekoliko stvari. Moj tim je istraživao i otkrio da u tašnama koje se nose o ramenu u proseku ima do 25 predmeta - otkriva Džons.

Štikle i tašna opasna kombinacija

Ženu koja nosi tešku tašnu na ramenu i ujedno hoda na visokim štiklama posle pola sata zaboleće vrat, leđa i kolena.
- Vrat se povija u stranu da bi se uspostavila ravnoteža, što dovodi do napetosti i upale mišića. Rame na kojem se nosi torba pomereno je unazad, a ovaj položaj utiče na leđa, lopatice i potporne mišiće kičme, pa se umaraju i grče, a tada ne mogu dobro da podupiru kičmu. Ako se tašna nosi samo na jednoj strani, može doći i do iritacije nerava i išijasa. Što je teret teži, veći je pritisak na zglobove, pa se oni troše, a kolena se opterećuju - objašnjava dr Rasel Stoker iz Britanskog udruženja kiropraktičara.

Ova studija pokazala je da je prosečna težina ženske torbe oko tri kilograma, a napravljena je i skica izgleda žene koja nosi takvu tašnu s kaišem na istom ramenu. Ona obično ima spušteno rame i često izdužene nerve koji idu iz vrata u ruku, a često se žali na bol i osećaj trnjenja u ruci.

Foto: Informer DN

- Torba s laptopom najčešće je najteža, pa su bolovi intenzivniji, a rančevi, s druge strane, nisu problem sve dok se nose na oba ramena - zaključuje dr Džons.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija