• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.02.2015

22:43

KAKO DA SE REŠITE SUVOG KAŠLJA Dere grlo i danju i noću!

Ljubav

KAKO DA SE REŠITE SUVOG KAŠLJA Dere grlo i danju i noću!

Podeli vest

Od početka godine lekari imaju povećan broj pacijenata s problemima respiratornih organa, što i nije neobično za ovo doba godine, ali je mnogim pacijentima čudan suvi kašalj koji ih nikako ne popušta.

Krivac za ovu vrstu kašlja je obično mali čvor nervnih vlakana koji dušnik dele na dva dela, a kada je taj mali čvor iziritiran usled virusne ili bakterijske infekcije, on šalje signale mozgu da bi trebalo da kašlje.

Ishrana i san kao preventiva


Kad je u pitanju dosadni suvi kašalj, ipak je najbolji lek preventiva. Ako ste skloni kašlju, važno je da tokom cele godine jačate imunitet. Spavajte najmanje sedam do osam sati dnevno, hranite se raznovrsnom i zdravom hranom koja sadrži puno voća i povrća. Ako ne provodite puno vremena napolju tokom sunčanih dana, potrebno je i da uzimate suplemente vitamina D.
Ako se vremenom način na koji kašljete drastično promeni i javlja se šlajm, trebalo bi da se obratite lekaru jer u pitanju može biti bakterijska infekcija, alergijska reakcija ili bronhitis.

Iritacija carine će uzrokovati dugotrajne napade kašlja čak i ako tamo nema ničega što bi s medicinske strane moglo da ga izazove. Što više kašljete, to više iritirate ovaj mali čvor i dolazi do začaranog kruga.
Naravno, i u ovom slučaju postoji mnoštvo stvari koje možete da uradite da biste ublažili ovu tegobu tokom dana, ali i tokom noći kada obično i dolazi do napada, piše Lifespress portal

Sirupi i pastile


Prva preporuka lekara verovatno će biti da kupite sirup ili pastile koje u sebi sadrže dekstrometorfan, ali vodite se time da treba da lečite samo kašalj ne i uzrok, jer on gotovo i ne postoji u ovom slučaju. Nisu vam potrebni lekovi koji podstiču iskašljavanje. Pastile su pored sirupa veoma dobar izbor jer se tokom rastvaranja u ustima stvara više pljuvačke koja umiruje kašalj. Pored sirupa i pastila, može vam pomoći i kašika meda kad osetite napad.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija