• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Stil

24.02.2015

17:08

ČUDESNA VOĆKA Banana leči pet različitih tegoba!

Ljubav

ČUDESNA VOĆKA Banana leči pet različitih tegoba!

Podeli vest

Balans organizma se može postići uz pomoć banana koje u sebi sadrže mnogo kalijuma

Banane u sebi imaju tri različite vrste šećera i veliku količinu vlakana. Zbog toga, ovo voće brzo daje energiju, ali i uklanja neke zdravstvene probleme bolje od lekova. Ne dajte da vas njegova visoka kalorijska vrednost zavara, banane su prava superhrana!

Evo kod kojih tegoba umesto tablete možete pojesti bananu i odmah osetiti poboljšanje:

1. Zatvor

Banane sadrže pektin, dijetalno vlakno koje ubrzava varenje i podstiče uklanjanje toksina i teških metala iz organizma. Osim toga, banane deluju kao probiotik i stimulišu varenje. One smanjuju nadutost i olakšavaju napetost u crevima usled zatvora.

 

2. Stres

Stres je bolest modernog doba koja konstantno utiče negativno na naše zdravlje. Stres ubrzava metabolizam, a nivo kalijuma u organizmu opada. Balans se može postići uz pomoć banana koje u sebi sadrže mnogo kalijuma i koji normalizuju rad srca. Takođe, banane šalju kiseonik u mozak i regulišu optimalnu količinu vode u organizmu.

3. Visok pritisak

Poznato je da preterano unošenje soli i manjak kalijuma imaju negativan efekat na krvni pritisak. Zato je jako bitno imati dovoljnu količinu kalijuma u krvi, a banane su njime bogate. Preporučuje se da svakog jutra pojedete jednu bananu, a ona će održavati krvni pritisak na idealnom nivou.

4. PMS

Banane su bogate vitaminom B6 koji ima pozitivan efekat na nivo glukoze u krvi, a utvrđeno je da vitamin B pomaže sa predmenstrualnim simptomima. Banane smanjuju bolove u abdomenu i krstima, regulišu promene raspoloženja i zadržavanje vode u organizmu.

5. Depresija

Triptofan se nalazi u bananama u obliku proteina koji stimuliše lučenje “hormona sreće”, serotonina. Samo jedna banana je dovoljna da podigne nivo ovog hormona toliko da se odmah osetite smirenijim i srećnijim.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija