• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.05.2015

11:23

NIJE OPASNO piti i pet espresa na dan

Ljubav

NIJE OPASNO piti i pet espresa na dan

Podeli vest

Nova evropska preporuka o sigurnosti kofeina kaže da nije opasno piti i pet espresa na dan

Evropska agencija za sigurnost hrane EFSA sprovela je naučnu studiju jer su neke zemlje izrazile zabrinutost u vezi s delovanjem kofeina na srce i nervni sistem, kao uticajem na fetus.

U izveštaju se kaže da konzumiranje do 400 miligrama kofeina dnevno "ne predstavlja sigurnosni rizik za odraslu osobu koja nije trudna", a trudne žene bi trebalo da piju najviše 200mg radi zaštite fetusa, prenose elektronski mediji.


Ta je granica prilično visoka, jer se u studiji kaže da prosečan Evropljanin star između 18 i 65 godina dnevno unesu od 37 do 319 miligrama kofeina.

Inače, jedan espreso sadrži oko 80 miligrama kofeina, kao i standardna limenka energetskog napitka.

Šoljica crnog čaja sadrži oko 50, a limenka cole 40 miligrama kofeina.

Aamerička agencija za hranu FDA odredila je 400 miligrama kofeina dnevno kao količinu koja se ne povezuje s negativnim uticajem.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija