• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zdravakrava.hr

22.06.2015

10:19

SMRŠAJTE prema tipu metabolizma!

Ljubav

SMRŠAJTE prema tipu metabolizma!

Podeli vest

Kada se hranite prema svom tipu metabolizma ne samo da ćete izgubiti suvišne kilograme, već ćete se osećati bolje i zdravije.

Tri tipa metabolizma

Kao što su svi ljudi rođeni s određenom krvnom grupom ili oblikom tela, tako je rođenjem predodređen i tip metabolizma. Hrana koju birate zapravo je odabrana od metabolizma. To znači da iste namirnice koje odgovaraju vašem telu, nekog drugog mogu udebljati ili učiniti umornim i nadutim. Postoje tri glavna tipa metabolizma: A, B, i C i svaki zahteva posebnu kombinaciju količina proteina, masti i ugljenih hidrata na jelovniku. Za sva tri tipa metabolizma preporučuje se konzumacija puno voća i povrća.

Tip metabolizma A

Ako ste tip A volite slana i masna jela poput čipsa, a takođe ste skloni bolu i često osećate umor. Vaši napadi i bolovi mogli bi biti uzrokovani reakcijom tela na slanu ili masnu hranu. Kao tip A imate jak apetit, pričljivi ste i otvoreni. Vaš tip metabolizma troši proteine ​​i masti znatno brže nego ugljene hidrate. Vaša žudnja za slanom i masnom hranom je zapravo potreba vašeg tela za proteinima.

Vaš glavni obrok u danu bi trebalo da izgleda ovako:

50 posto proteina

30 posto masti

20 posto ugljenih hidrata

Odaberite nemasno, tamno meso poput govedine, tamnog pilećeg i purećeg mesa i tunu ili losos. Ove namirnice sadrže visok udeo purina, materije koja štiti krvne sudove. Kupujte mlečne proizvode koji sadrže barem 2 posto masnoće jer su za vaš tip metabolizma takvi proizvodi bolji od bezmasnih "light" verzija koje su bogate šećerom. Preporučuje se da jedete mnogo voća i povrća, ali izbegavajte ono puno skroba jer sadrži velike količine šećera koji će podstaći vašu anksioznost. Umesto belog krompira ili belog hleba, posegnite za celovitim žitaricama kao što su ovsene pahuljice i integralna testenina.

Tip metabolizma B

Ako ste tip B, imate veliku želju za slatkišima, od sladoleda, keksa do kolača. Vaše telo zapravo žudi za zdravim ugljenim hidratima. Kao tip B imate relativno slab apetit, osjetljivi ste, organizovani i ponekad pod stresom. Takođe zavisnik ste kofeina i borite se s prekomernom težinom. Ako ste tip B, najbolji obrok za vas bio bi onaj s niskim udelom masti, malo proteina, zdravim ugljenim hidratima te puno voća, povrća i celovitih žitarica.

Vaš glavni obrok u danu bi trebalo da izgleda ovako:

70 posto ugljenih hidrata

20 posto proteina

10 posto masti

Ugljene hidrate koje konzumirate moraju biti od celovitih žitarica poput ječma, smeđeg pirinča i integralnog hleba. Odaberite belo meso živine i belu ribu poput bakalara. Takođe u ishranu uključite biljne proteine poput sočiva i leblebije. Konzumirajte nemasne mlečne proizvode poput sira, jogurta i mleka. Kako biste smanjila svoju zavisnost o kofeinu, smanjite količinu kafe ili crnog čaja i zamenite ih sa zelenim čajem.

Tip metabolizma C

Ako ne možete da odredite da li ste tip A ili B jer volite i slatka i slana jela jednako, verovatno si tip C. Ako ste tip C imate oscilacije apetita, povremeno ste umorni, nervozni i u određenim razdobljima života imate problem s kontrolom suvišnih kilograma. Tip C ima sposobnost da probavlja proteine, masti i ugljene hidrate jednako brzo, što je razlog zašto vole i slane i slatke namirnice. 

Vaš glavni obrok u danu bi trebalo da izgleda ovako:

33 posto proteina

33 posto masti

33 posto ugljenih hidrata

Za svoj jelovnik odaberite kombinaciju punomasnih namirnica i onih s manje masnoća, kao što su sir, jogurt i maslinovo ulje. Kombinujte belo i tamno meso kao što su živina, govedina, losos i bakalar. Poslednji deo na vašem tanjiru trebalo bi da sadrži zdrave ugljene hidrate, uključujući raznolike celovite žitarice i skrobno povrće poput celovitog pšeničnog hleba i batata i banane.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17