• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: budi.in/Informer.rs

06.07.2015

12:17

OGOVARAJTE BEZ GRIŽE SAVESTI Tračarenje je zdravo!

Ljubav

OGOVARAJTE BEZ GRIŽE SAVESTI Tračarenje je zdravo!

Podeli vest

Ogovaranje nije samo ružna navika nego i socijalna veština koja povezuje ljude, tvrde psiholozi i psihoterapeuti koji dodaju da nas ogovaranje, posebno na radnom mestu, čini zdravijim

To, svakako, neće izbrisati činjenicu da je ogovaranje uvek usmereno protiv nekoga ili nečega i da je ružno ako je cilj da nekoga povredite, a tračevi mogu i ozbiljno da naštete ljudima oko nas.

Ipak, ogovaranje se razvija, primećuju stručnjaci, u sredinama u kojima ne može otvoreno da se razgovara o problemima, pa su neka vrsta "pokreta otpora" nezadovoljavajućim okolnostima koje ne možemo da promenimo. 

Deljenje trača sa drugom osobom izraz je poverenja i pomaže u razvijanju međuljudskih odnosa. Pojedinci koji ne učestvuju u grupnim razmenama tračeva, u kancelariji, na primer, uvek su autsajderi i većina prema njima razvija nepoverenje, pa ih tako i teže prihvata. Takve osobe često ostanu po strani i niko ih ne doživljava kao članove zajednice.

To ne znači da treba govoriti na sav glas o svemu što se saznalo, jer i to stvara nepoverenje prema osobi koja širi tračeve. Istraživanja su pokazala da se trač ne doživljava kao loš ako služi dobrobiti grupe. Iz toga proizlazi i zaključak stručnjaka da uspešno ogovara onaj koji je timski igrač grupe kojoj pripada i tako dokazuje svoju pripadnost.

Onaj ko ne tračari, ne pokazuje da je svestan događaja u grupi niti da mu je do njih stalo, ali je jednako važno imati meru. Osluškivanje tračeva može pomoći menadžmentu da shvati slabe tačke u svojoj firmi i, uvažavajući ih, može unaprediti poslovanje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija