• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: atma.h

06.07.2015

13:18

PET NAMIRNICA za odvikavanje od slatkiša

Ljubav

PET NAMIRNICA za odvikavanje od slatkiša

Podeli vest

Ukoliko previše popustite želji za šećerom u prerađenoj hrani, izazvaćete brz rast, a potom i podjednako brz pad glukoze u krvi. Taj nagli pad podstiče još veću potrebu za šećerom, pa se stvara začarani krug

Možete da ga prekinete samo jedući zdravu hranu koja sprečava žudnju za šećerom, tvrde nutricionisti. I složeni ugljeni hidrati, odnosno polisaharidi, proizvode isti učinak u pogledu serotonina, samo to rade sporije.

Sledeće namirnice zadovoljiće vaše potrebe za slatkišima, bez štete po zdravlje.

Paradajz

Paradajz je delotvoran protiv potrebe za šećerom, jer sadrži visok nivo triptofana – materije koju telo pretvara u serotonin. Ovaj plod bogat je i hromom, mineralom koji umanjuje žudnju za hranom i reguliše holesterol i nivo glukoze u krvi.

Jabuka

Jedno od najboljih voća za zadovoljavanje želje za slatkišima je jabuka. Lako ju je nositi sa sobom i nije potrebno da je ljuštite i sečete kao drugo voće. Čak i kisele sorte jabuke sadrže mnogo zdravih ugljenih hidrata. Ovo je voće bogato i prehrambenim vlaknima, koja daju osećaj sitosti i smanjuju glad.

Shutterstock

Kukuraz šećerac

Slatki kukuruz još je jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći u "odvikavanju od slatkiša". Posebno dobro suzbija želju za slatkimšia kad je skuvan. Obiluje antioksidansima, vitaminima. mineralima i prehrambenim vlaknima. Osim što ubija želju za slatkišima smanjuje i glad.

Slatki krompir 

Još jedno povrće koje vam može pomoći je slatki krompir ili batat. Ova namirnica neće samo zadovoljiti vašu žudnju za slatkim, nego će dodatno organizam snabdeti vitaminom C, D i B6 i gvožđem. Hranjive materije u slatkom krompiru mogu da spreče bolesti srca, rak i druge degenerativne bolesti.

Cimet

Cimet je fantastičan začin koji ima izvrstan ukus i miris, pa ga možete dodati mnogim jelima. Cimet odlično pomaže protiv želje za šećerom. Ovaj začin sprečava nagle oscilacije nivoa glukoze koje doprinose žudnji za šećerom i time odlaže potrebu za unosom nove porcije slatkiša.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59