• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.08.2015

18:25

PRILAGODITE ISHRANU SVOJIM GODINAMA Hranite mladost za zdraviju starost

Ljubav

PRILAGODITE ISHRANU SVOJIM GODINAMA Hranite mladost za zdraviju starost

Podeli vest

Kad tek u pedesetim primetite koliko brzo nabacujete kilažu, da se brže zamarate, a koncentracija pada, biće vam mnogo teško da se vratite u normalu. Uzrok tih problema, kako kažu stručnjaci, najčešće je nebriga o zdravlju, ishrani i neaktivnost još u mlađim godinama

Nutricionisti savetuju da bi sa zdravom ishranom trebalo da počnete pre nego što se nezdrav način života odrazi na zdravlje i da je prilagodite određenom životnom dobu. 


DVADESETE

Što pre počnete da razmišljate o zdravoj hrani, to bolje za vas. Neka vam postane rutina svakodnevno planiranje obroka. Napravite sebi nedeljni plan obroka i pridržavajte ih se.

Proteini
Ako ste student, imate puno ispita na fakultetu ili napornu nedelju na poslu, grickajte užinu bogatu proteinima, i to na svaka tri do četiri sata. To će vam pomoći da savladate stres i ubrzaće vam metabolizam. Energetski i napici bogati kofeinom nisu dobar izbor. Nek vam navika bude da za užinu odaberete jogurt, krekere od celih žitarica, sir sa manjim procentom masnoće, orašaste plodove ili suvo voće.

Ojačajte kosti
Jeste li znali da kosti rastu sve do 29. godine? Čim napunite trideset, kosti više ne rastu, zato je treća decenija pravo vreme da ojačate kosti hranom koja je bogata kalcijumom. Čak i ako ne jedete mlečne proizvode, kalcijum možete dobiti kroz lisnato zeleno povrće kuvano na pari jer tako zadržava sve hranljive materije.


TRIDESETE
Magnezijum na maksimum
Ovaj mineral čuva mišiće i nerve, reguliše krvni pritisak i veliki je borac protiv bolesti srca i krvnih sudova i dijabetesa. U ovim godinama preporučena dnevna doza magnezijuma je od 310 do 320 miligrama. Grickajte semenke bundeve, jer četvrtina šolje sadrži čak 307 miligrama.

Smanjite sedam kalorija godišnje
U četvrtoj deceniji vaš metabolizam polako počinje da se usporava, zato je potrebno da na vreme krenete u akciju. Aktivna žena koja dnevno unese od 2.000 do 2.400 kalorija može da održava svoju težinu tako što će jednom godišnje, posle napunjene 30. godine, smanjiti unos kalorija za sedam, što je jedan komad čipsa.

ČETRDESETE
Vitamin D
S godinama vaša koža gubi sposobnost upijanja sunčevih zraka i apsorpcije vitamina D, zato se preporučuje uzimanje suplemenata, posebno u hladnijim mesecima kad sunca baš i nema. Jedite namirnice bogate vlaknima za ubrzavanje metabolizma.

Dižite tegove
Kad ste mlađi, uglavnom praktikujete aerobik. U ovim godinama potrebno je da se bacite na dizanje tegova i vežbe s opterećenjem, a obavezno se istežite pre nego što počnete sa vežbanjem.


PEDESETE
Posle pedesete rizik od srčanih oboljenja, osteoporoze i raka dojke se povećava, ali smanjenjem unosa alkoholnih i pića koja sadrže kofein smanjujete i rizik. Zamenite ih zdravim voćnim šejkovima kojima ćete započinjati svaki dan. 

Vitamin B 12
Ovaj vitamin, koji se nalazi u mesu, ribi, jajima i mlečnim proizvodima, veoma je važan za krvnu sliku. Održava krvna zrnca i nerve zdravim i u top formi. Stomačna kiselina pomaže da apsorbujete ovaj vitamin, ali s godinama i količina želudačne kiseline opada, pa se u starijem dobu preporučuju suplementi vitamina B12.

Morski plodovi
Masnija riba može biti vaša odbrana od bolesti srca i moždanog udara. Istraživanja su pokazala da oni koji pet puta nedeljno jedu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama smanjuju rizik od ovih bolesti za čak 12 odsto.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija