• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ženskimagazin/Informe.rs

18.09.2015

10:08

NE USPEVATE DA SMRŠATE? 9 raloga  zašto imate usporen metabolizam

Ljubav

NE USPEVATE DA SMRŠATE? 9 raloga zašto imate usporen metabolizam

Podeli vest

Kad ubrzate metabolizam, ubrzaćete i skidanje kilograma. Ako ispravite neke loše navike, bez problema ćete početi i da gubite na kilaži

Ovo su najčešći razlozi usporavanja metabolizma:

1. Smanjen unos kalorija

Odlučili ste da smršate i smanjili ste unos kalorija. Nikako nemojte da gladujete! Previše smanjen broj kalorija radi upravo suprotno - usporava metabolizam. Pored toga, organizam počinje da koristi mišićno tkivo kao svoju energiju.

Rešenje je jednostavno, na svaka tri do četiri sata imajte obroke: doručak, užina, ručak, pa opet užina i večera. Pre svakog obroka popijte dve čaše vode da biste smanjili apetit.

2. Manjak kofeina

Ne unosite kofein samo preko kafe, tu je i zeleni čaj, koji je još zdraviji izvor kofeina nego kafa. Kofein ubrzava metabolizam oko 15 odsto.

3. Nedostatak belančevina

Belančevine grade mišiće, ali i aktiviraju metabolizam. Hronični manjak proteina usled loših navika ili iscrpljujućih dijeta uzrokuje slabost mišića, odnosno atrofiju mišićnih vlakana, kao i poremećeno funkcionisanje svih telesnih funkcija.

4. Nedovoljno vlakana

Svakodnevno unošenje vlakana, može da smanji težinu od 5 - 7 odsto . Jedite dosta tamnozelenog povrća i namirnice od celih žitarica.

5. Manjak kalcijuma

Češće koristite namirnice koje su bogate kalcijumom: sir, mleko, brokoli, kelj, smokve. Ovo je posebno važno za žene.

6.  Premalo kretanja

Jedno istraživanje je pokazalo da sedenje u trajanju od 4 sata obustavlja proizvodnju enzima koji kontrolišu metabolizam masnoća i holesterola. Dakle, ustanite, prošetajte, ostanite da stojite neko vreme.

7. Manjak vitamina D

Ovaj vitamin ima direktno delovanje na razmenu materija odnsno hranljivih čestica. Losos, jaja, pastrmka i skuša su prirodni i zdravi izvori vitamina D.

8.  Deficit gvožđa

Gvožđe ima vrlo veliki značaj u sagorevanju masnoće, jer je povezano sa dostavom kiseonika u mišiće u kojima se sagoreva najveći deo masnoća. Gvožđe možete uzimati uz pomoć tableta ili ampula, ali i na prirodan način, jedući meso, zeleno povrće, ovsene kaše... Kada se izvor gvožđa poveća u organizmu, automatski će se ubrzati i metabolizam.

9. Konzumiranje alkohola

Kada se u organizmu nalazi alkohol, organizam prvo koristi kalorije iz alkohola, a to vam zaista nije potrebno. Izbegavajte da pijete alkoholna pića, uključujući i  koktele dok ste na dijeti.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija