• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata/Informer.rs

18.09.2015

15:11

OTKRIVAJU BOLESTI Kada bubuljice pokazuju da je vreme da odete kod lekara?

Ljubav

OTKRIVAJU BOLESTI Kada bubuljice pokazuju da je vreme da odete kod lekara?

Podeli vest

Pojava bubuljica svojstvena je tinejdžerskom i adolescentskom dobu, ali sve je više osoba starijih od 30, pa čak i 40 godina koje povremeno imaju ovaj problem

Osim što narušavaju estetiku lica, akne, smatra tradicionalna kineska medicina mogu da ukazuju i na poremećaj u radu nekog unutrašnjeg organa.
 

Na čelu

Bubuljice koje se pojavljuju na čelu mogu biti izazvane pojačanim mašćenjem kože, ali upućuju i na problem sa probavnim sistemom i želucem.

Razlozi za to su možda preveliko unošenje šećera, mleka, sokova, crvenog mesa, zasićenih masnoća i proteina ili jednostavno uzimate previše tablea za smirenje i drugih lekova.

Između obrva

Ukoliko se bubuljice najčešće javljaju u delu između obrva, možda je u pitanju poremećaj rada jetre.

Prema tumačenju tradicionalne kineske medicine, to ukazuje na preterani unos masne i pržene hrane, mnogo mlečnih proizvoda, a verovatno i alkohola.

Izbegavajte prženu hranu, a pogotovo meso. Umesto toga jedite meso sa roštilja, ili dinstano na maslinovom ulju. Jetra simbolizuje bes i frustraciju, a potiskivanje ljutnje, tvrdi kineska medicina, dovodi do neuravnotežene energije ovog organa, što se opet odražava i na kožu.

Na nosu

Ove promene mogu da ukažu na poremećaj u radu slezine.

Ukoliko niste skoro merili nivo šećera u krvi, možda je vreme da to uradite. U svakom slučaju, ove promene na licu, mogu da budu posledica ishrane bogate belim šećerom i prerađevinama koje su pune konzervansa.

Na gornjem delu obraza

Ukoliko se akne i fleke javljaju pretežno na obrazima, to može da ukazuje na problem s organima za disanje.

Previše šećera i mlečnih proizvoda, a malo lisnatog povrća i voća u ishrani, dodatno opterećuju pluća.

Mlečni proizvodi, naime, pospešuju stvaranje sluzi i ukoliko imate problem s plućima, treba ih isključiti iz ishrane, ili svesti na najmanju moguću meru. Obavezno ostavite cigarete ukoliko pušite.

Na sredini obraza

Ako se akne pojavljuju na sredini obraza, verovatno vam je loša oralna higijena, odnosno da imate karijes i kao i su vam desni bolesni.

Rešenje je saniranje takvih upala i lečenje zuba.

Na bradi

Bubuljice, mitiseri ili fleke grupisani u donjem delu lica upućuju na poremećaj reproduktivnog sistema.

Pored ostalih razloga koji mogu da dovedu do toga, verovatno da preterujete u ispijanju kafe, jakih čajeva, alkohola i jedete suviše crvenog mesa.

Ako tokom celog meseca imate problema sa kožom brade i ako to traje već mesecima, možda bi bilo dobro da uradite detaljan ginekološki pregled kako biste bili sigurni da ne patite od, danas vrlo rasprostranjenog sindroma policističnih jajnika.

Na ušima

Akne koje se pojavljuju u ili na ušima, najčešće s njihove zadnje strane, prema kosi, obično su uzrokovani prljavštinom i masnoćama koje dolaze s kose. Ipak, može se raditi i o simptomu dehidracije i slabog rada bubrega ili nadbubrežnih žlezda.

Problem će umanjiti konzumiranje većih količina vode i nezaslađenih čajeva, a izbegavanje kafe i alkohola.

Na vratu

Pojava bolnih akni na vratu, često je povezana s određenim autoimunim bolestima,  poput bolesti štitne žlezde, dermatitisa...

Takođe, stručnjaci uočavaju i vezu stresa i pojave akni na ovom delu tela.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija