Shutterstock

20:36 Ljubav i zdravlje 0

Klix.ba./Informer.rs | 20. 09. 2015.

ZAZIRETE OD MIKROTALASNE? Da li je zaista štetna po zdravlje?

Amerikanci mikrotalasnu rernu koriste preko 60 godina, a dosta dugo se smatralo kako je izuzetno nezdrava. Međutim, da li je baš tako

- U suštini, pripremanje hrane u mikrotalasnoj rerni rezultira gubljenjem manje korisnih nutrijenata nego kad je u pitanju kuvanje ili prženje hrane - kaže za Hafington dr Gaj Krozbi, nutricionista sa Harvarda.

Prema njegovim rečima, mikrotalasna rerna koristi zagrevanje suvom metodom, tako da nutrijenti poput vitamina B ili C ne izlaze iz hrane.

- Budući da je pripremanje hrane u mikrotalasnoj rerni traje jako kratko, nutrijenti su izloženi toploti mnogo kraće nego prilikom kuvanja ili prženja - objasnio je Krozbi. 

I dok se neki nutrijenti gube na toploti, neki postaju još moćniji. To se odnosi na primer na antioksidans likopen koji se nalazi u krompiru ili paradajzu, kao i pak beta karoten u šargarepi. 

Kuvanje i prženje pak može oštetiti hemijsku strukturu hrane. 

- Svi procesi kojima se priprema hrana (mikrotalasna rerna, kuvanje, pečenje, prženje) smanjuje nivo vitamina. Koliko će vitamina hrana izgubiti zavisi od vremena i temperature - pojašnjava dr Don Šafner, profesor sa Radžers univerziteta u Nju Džersiju. 

Ali, koja metoda pripremanja hrane je najbolja, ukoliko želite zadržati što više korisnih nutrijenata u namirnicama? Sudeći prema Krozbiju, kuvanje na pari je najbolje, pogotovo ukoliko se radi o povrću. 

Dr Suzen Niki, nutricionistica s univerziteta Visconsin-Medison, deli njegovo mišljenje. 

- Isecite hranu na veće komade i kuvajte je na pari brzo pre serviranja. Kuvanje na pari i pripremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici su najbolje metode brzog kuvanja. 

- Sve zavisi od hrane, načina na koji se ona priprema itd. Ukoliko hranu kuvate u vodi, mnogo nutrijenata će ispariti. Ukoliko kuvate u mikrotalasnoj rerni, to kraje kratko, tako da će nutrijenti ostati u hrani - objašnjava i dr Apim Data, profesor biologije sa univerziteta Kornel.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]