• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tportal.hr/Informer.rs

13.10.2015

09:40

KAD VAS UHVATI GLAD ovo ne bi trebalo da jedete!

Ljubav

KAD VAS UHVATI GLAD ovo ne bi trebalo da jedete!

Podeli vest

Neke namirnice mogu da prouzrokuju još veću glad nego što ste mislili

Ljuta hrana

Na prazan želudac nemojte jesti ljute papričice ili čili sos. Gastroenterolog Lisa Ganjhu iz njujorškog medicinskog centra Langone objašnjava kako ljuta hrana može izazvati iritaciju želuca, posebno ako prethodno niste pojeli pravi obrok. Savetuje da pre ljute i začinjene hrane popijete malo jogurta ili mleka jer će obložiti želudac. Dobri zajenski začini mogu biti kumin ili korijander.

E, NEKA SU NAM REKLI Ako pijete gorku kafu moguće je da ste psihopata!

Voće

Nutricionistkinja Tamara Melton, ne slaže se da su jabuka ili kruška dobra namirnica za prvi obrok u danu. Razlog tome je što telu ne osigurava dovoljno energije, a ako ste gladni, jabuka vam neće osigurati dovoljno goriva da izdržite do ručka. Istina je da se šećeri iz voća duže razgrađuju nego na primer iz gotovih pekarskih proizvoda za kojima rado ujutro posežemo, ali Melton smatra da bi dan trebalo započeti proteinima jer će suzbiti hormon gladi – grelin. Zato doručku dodajte i orašaste plodove pa ih pomešajte sa svežim sirom i bobičastim voćem ili jogurtom.

Male porcije od 100 kalorija

Bez obzira o kojoj se namirnici radi, porcija od 100 kalorija nije dovoljna da telu osigura energije za neko duže vrieme. Često brojimo kalorije kada želimo da smršamo pa odaberemo neki manji obrok i ostavljamo prostora za hranu kroz dan. Melton savetuje da doručak bude kombinacija ugljenih hidrata s proteinima do 300 kalorija, poput hleba s celovitim žitaricama i ćureće šunke.

Sok od pomorandže ili kafa nisu dobri ni za prazan želudac

Svaki od ovih sastojaka na prazan želudac neće dobro uticati ni na glad niti na zdravlje. Budući da stvaraju kiselinu u želucu, moguće je da sok od pomorandže ili kafa izazove iritaciju, a i vrlo ćete brzo postati gladni jer to nije obrok. Mnogi ljudi imaju lošu naviku da piju kafu na prazan želudac što s godinama može izazvati i čir. Povrće neće izazvati takvu reakciju pa za doručak možete pripremiti namaz od leblebije i mazati ga na hleb. To je zdrav obrok koji će vas zasititi do ručka.

Alkohol

Pre nego što posegnete za čašicom alkohola pobrinite se da nešto pojedete. Osim što će vam alkohol na prazan želudac pre udariti u glavu, smanjiće nivo leptina, hormona koji mozgu javlja kada je telo primilo dovoljno hrane.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17