• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.10.2015

12:00

ŠTO ME BOLI GLAVA? Otkrijte koji tip glavolje vas muči i šta je izaziva

Ljubav

ŠTO ME BOLI GLAVA? Otkrijte koji tip glavolje vas muči i šta je izaziva

Podeli vest

Ako niste dobro spavali ili ste prethodne noći preterali s pićem, ne treba da vas čudi što vas boli glava. Ali ponekad je teško otkriti uzrok glavobolje posebno ako vas iznenada "pogodi" ili zaboli samo na jednom mestu

U zavisnosti od toga gde, kako se pojavljuje i koliko traje, lekari mogu da odrede o čemu je reč, ali problem većine nas je što im se za takve bolove retko obraćamo i sami tražimo rešenje.
Snažan jutarnji bol u glavi je signal da odmah idete lekaru, a takođe i ako uz glavobolju loše vidite, razdržljivi ste, boli vas vrat, piše portal "Diply".

Ovo su najčešći tipovi glavobolja.

1. Bol jedne polovine glave - reč je o migreni koja nije opasna, ali je naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata. Prepoznaćete je po pulsirajućem bolu umerenog do jakog intenziteta, a ponekad je prati mučnina i preosetljivost na buku i svetlo. Uzmite tabletu protiv bolova odmah posle prvih simptoma i mirujte u mračnoj i tihoj sobi.

Obrati pažnju
Glavobolja se javlja i kod dehidracije pa pazite da tokom dana pijete dovoljno vode

2. Bol "kao da je glava stegnuta obručem" - to je tzv. tenzijska glavobolja koja nastaje postepeno, a imate osećaj kao da vam glavu neko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

3. Bol na jednoj strani lica, natečen kapak - reč je o Cluster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dve nedelje do mesec dana. Javlja se u određeno doba godine. Dok traje, svakog dana bol može da se javi u isto doba dana ili noći i traje otprilike između pola sata i tri sata. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nos, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca. Oni koji pate od ovog oblika primetili su da im je bolje dok se kreću.

3 dana mogu da potraju migrene

4. Bol u čelu - uzrokovan je upalom sinusa. Može da pređe i na lice, posebno da se oseti na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom.

5. Bol na temenu i oko vrata - javlja se zbog problema u kičmi i vratu, na primer zbog dugog sedenja. Protegnite se malo, udahnite svež vazduh.

6. Bol na slepoočnicama - pojavljuje se ako neko ima problema sa viličnim kostima. Zbog toga su mogući bolovi i oko ušiju, na drugim delovima lica, a ako imate problem sa otvaranjem i zatvaranjem usta, obavezno idite lekaru.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija