Public

22:26 Ljubav i zdravlje 0

Alo/informer.rs | 28. 10. 2015.

OPREZ Zašto ne bismo smeli da jedemo hranu sa koje smo skinuli buđ?

Svi smo se nekad susreli s komadom sira ili kačkavalja kao i hleba ili voća na kom ima malo buđi. Većina deo koji ima plesan baci, a ostalo pojede, misleći da ne može ništa da mu se dogodi. Nismo upravu!

Naučnici kažu da bi hranu koju je zahvatila plesan trebalo odmah baciti jer su, kako tvrde, zelene ili bele mrlje koje nalazimo na hrani samo jedan deo grozota koje se kriju iza njih.

Kako kažu, to su ustvari pore koje plesni daju boju i to je ono što vidimo na površini namirnice, a ono što se nalazi u ostatku je veoma opasno, a oku potpuno nevidljivo.

Iako je većina plesni bezopasna, postoje i one koje su izrazito štetne“, tvrdi naučnica Nadin Šo.

Ukoliko plesan sadrži mikrotoksine, velika je verovatnoća da će nam oni izazvati alergijske reakcije i probleme s disanjem, a njih u najvećoj meri možemo naći u orašastim plodovima, jabukama, celeru i u žitaricama.

Zbog toga, ukoliko ste do sada imali običaj da pojedete ostatak hrane s koje ste prvobitno skinuli buđ, možda je pravo vreme da to prestanete da činite.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]