• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer Ljubav i zdravlje

03.11.2015

18:23

KAKO SPREČITI ŠLOG U jednom danu od moždanog udara umre 24 Srba!

Ljubav

KAKO SPREČITI ŠLOG U jednom danu od moždanog udara umre 24 Srba!

Podeli vest

Ove godine u Srbiji će 25.000 osoba doživeti moždani udar, od čega će trećina preminuti odmah, dok će kod još toliko njih šlog ostaviti trajne i nimalo naivne posledice. Ova pogubna statistika, međutim, nije posledica nestručnosti naših lekara ili loših uslova u kojima se zdravstvo u Srbiji generalno nalazi

Ona je, pre svega, posledica nedovoljne obaveštenosti pacijenata o ovoj bolesti, jer se moždani udar i te kako može lečiti ako se simptomi na vreme prepoznaju i ako se sa terapijom počne odmah.

30
odsto veću šansu za potpuni oporavak imaju osobe koje se jave lekaru na vreme

Izliv krvi u mozak može biti slabiji ili jači, ali nijedan ne može biti toliko neozbiljan da može ostati neprimećen. Simptomi moždanog udara su promenjen i nesiguran hod, iskrivljenost leve ili desne strane lica, otežano pomeranje ruku, slabost u nogama i otežan, nerazumljiv ili neartikulisan govor.

 

Naravno da se ne moraju svi simptomi ispoljiti istim intenzitetom ili u isto vreme, ali čak i najmanje promene koje nastanu iziskuju hitan odlazak kod lekara. Kod ove bolesti vreme je od presudnog značaja i svaka sekunda je bitna.

- Zabluda je da moždani udar ne može da se leči. Ako pacijent na vreme dođe do bolnice, imamo na raspolaganju razne terapijske mogućnosti. Međutim, svaki je minut važan da se ne bi zakasnilo s primenom terapije. Za moždani udar su najvažniji pravovremeno prepoznavanje simptoma i davanje terapije u okviru tri sata od prvih simptoma - kaže dr Milan Savić, direktor Bolnice "Sveti Sava".

On napominje da bolnica na čijem se čelu nalazi raspolaže najsavremenijim metodama lečenja moždanog udara, ali da njihova efikasnost u velikoj meri zavisi od toga kada će početi da se primenjuje.

- U mogućnosti smo da dajemo trombolitičke terapije i mehaničke trombektomije, koja je najveći napredak u lečenju moždanog udara u poslednjih 20 godina. Ali i ta intervencija, s kojom naša bolnica do sada ima najviše iskustva u Srbiji, bila bi znatno uspešnija kada bi se pacijenti javili lekaru čim se pojave prvi simptomi - objašnjava dr Savić.

Sve više mladih pogađa šlog

Jedan od rasprostranjenijih mitova u vezi sa moždanim udarom jeste da ova opaka bolest pogađa samo starije ljude. Međutim, poslednjih godina primetan je porast broja pacijenata koji su mlađi od 30 godina. Takođe, čak 46 odsto moždanih udara nastaje kod pacijenata koji su u najproduktivnijem dobu, između 45. i 69. godine.

Osim što se može uspešno lečiti, moždani udar može i da se spreči. Ljudi koji boluju od dijabetesa posebno su ugroženi, jer šećer vremenom oštećuje krvne sudove u mozgu, pa bi nivo šećera u krvi trebalo držati u granicama normale. Pod visokim rizikom nalaze se i pušači, baš kao i osobe koje imaju problema sa viškom kilograma. Istraživanja su pokazala i da se uzimanjem "bebi aspirina", redovnim vežbanjem i pravilnom ishranom takođe može smanjiti rizik od izlivanja krvi u mozak.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zrenjaninka

pre 7 godina

Хитна помоћ стигне за пет минута, а у Ургентном докторка погледа пацијента после пет сати! Па шта радити у том случају.? Лончару сменјуј под хитно!!!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija