• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer Ljubav i zdravlje

10.11.2015

13:37

VODIČ ZA JESENJU I ZIMSKU NEGU Savršena koža kada je hladno!

Ljubav

VODIČ ZA JESENJU I ZIMSKU NEGU Savršena koža kada je hladno!

Podeli vest

Baš kao što menjate garderobu, pa i stil života posle užarenih i "lenjih" letnjih meseci, tako bi trebalo da promenite i način na koji negujete kožu! Koža koja je dehidrirala zbog uticaja sunca i drugih spoljnih faktora mora biti ozbiljno pripremljena za zimu, savetuju dermatolozi

PILING
Prvi korak je priprema kože za hidrataciju, a uključuje redovan piling koji će ukloniti mrtve ćelije kože koje uzrokuju začepljenje pora i pojavu bubuljica. Ako imate osetljivu kožu lica, potrebni su vam blagi pilinzi, oni s natpisom "za osetljivu kožu" na prirodnoj bazi, a sadrže manje hemikalija, kao i mikrozrnca za blagi piling.

Za problematičnu kožu s aknama najbolje rešenje su uobičajeni pilinzi na bazi gline i cinka kojih ima u većini parfimerija, kao i specijalizovani hemijski pilinzi koji se isključivo prave kod kozmetičara po preporuci dermatologa.

Normalnom tipu kože odgovaraju gotovo sve vrste pilinga, osim onih namenjenih masnoj koži, jer će je previše isušiti i takođe se mogu pronaći u svim parfimerijama. Za normalnu kožu savetuje se i dermoabrazija, a takav tretman možete i sami uraditi kod kuće s proizvodima koji sadrže alfa hidroksilne kiseline, retinole i retinoide. Oni će omogućiti obnovu i pomlađivanje kože. Znači, pri kupovini obratite pažnju na sadržaj.

HIDRATACIJA

Shutterstock

Letnja krema, gel za umivanje, tonik i puder s mat efektom deluju na smanjeno lučenje sebuma, ali na jesen mogu previše da isuše kožu. Takođe mogu da podstaknu pojačan sjaj na pojedinim delovima lica, a na drugim da izazovu ljušćenje zbog manjka hidratacije.

Zbog toga je potrebno nabaviti specijalizovane kreme koje će omogućiti dobru hidrataciju bez preteranog mašćenja kože. Ovo posebno važi za one s problematičnim tenom, a najbolje je osloniti se na kozmetičke proizvode koji se prodaju u apotekama.

Ako imate suvu kožu, možete kupiti i obične hidratantne kreme namenjene isključivo vašem tipu lica. Takođe, ako vam se područje oko očiju jako suši i peruta, na njega možete nanositi kombinacije eteričnih ulja koje se kupuju u specijalizovanim prodavnicama.

ZAŠTITA OD SUNCA
Iako vam se čini da je jesenje i zimsko sunce slabije, ne zaboravite da je i u ovim mesecima dobro koristiti kreme i pudere sa zaštitnim faktorom koji će blokirati uticaj UVA i UVB zraka.

Za srednju do tamnu boju tena biće dovoljni proizvodi sa SPF faktorom od šest do deset, dok bi oni s izrazito bledim tenom trebalo da koriste proizvode sa SPF 20. Čak i ako vam je koža lica masna, nemojte zaboraviti na zaštitu od sunca, pa koristite emulzije koje imaju zaštitni faktor, a nisu na bazi ulja.

Public

HRANITE SE PAMETNO
Sezonske namirnice poput kruški, praziluka, bundeve, brokolija, kupusa, šargarepe, kupina, grožđa i šljiva pružiće vašoj koži obilje vitamina C, B, E i A, kao i gvožđe, cink, kalcijum i kalijum. Zbog toga se potrudite da te namirnice jedete u što većim količinama i obavezno pijte dovoljno vode, jer ćete tako svojoj koži omogućiti hidrataciju "iznutra".

IMATE IH KUĆI Namirnice uz koje će koža zablistati

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija