Shutterstock

10:35 Ljubav i zdravlje 0

ekskluziva.ba | 13. 11. 2015.

A NIJE LUK Namirnice koje izazivaju loš zadah!

Neke samo na oko bezopasne namirnice mogu i te kako uticati na dah, a verovali ili ne, ako planirate sastanak, možda treba da izbegavate čak i bombone i žvakaće gume s mentolom

Alkohol 

Ako ste popili veću količinu alkoholnih pića, dah vam sigurno neće imati prijatan miris. Kako je već poznato, alkohol je moćan diuretik, a njegova konzumacija ne podstiče isisavanje vode samo iz mozga i tela, već i iz usta i sputava proizvodnju pljuvačke. Pljuvačka je bogata prirodnim enzimima koji razgrađuju i ispiraju smrdljive bakterije pa tako svaka čašica više neminovno pogoršava zadah. Niko vam ne brani da u umerenim količinama pijete alkoholna pica, ali ne bi bilo loše da pored toga popijete i čašu vode koja će sprečiti i tu nus pojavu. 

VELIČANSTVENI CIMET Ubrzava rast kose, neutrališe loš zadah, pruža blistav ten

Pepermint  

Premda većina smatra kako su žvakaće guma i bombone s pepermintom sjajno oružje za borbu protiv lošeg zadaha, upravo pepermint može drastično pogoršati zadah. Naime, čim se ukus mentola ispere, dah može ponovo poprimiti neugodan miris, ako čak ne i gori nego što je bio. Kako navode stručnjaci, brojni proizvodi od mentola za osveženje daha tako bi vam mogli više štetiti nego koristiti. Naime, mnogi od tih proizvoda sadrže šećere, koji su zapravo čista hrana za bakterije, a dok bakterije jedu šećer, nastaju štetni spojevi sumpora koji izazivaju neugodan zadah. 

Meso  

Naravno, ako nekoliko puta nedeljno konzumirate meso, to neće uticati na dah, ali ako preterate s konzumacijom proteina, tada biste mogli imati problema s neprijatnim zadahom. Naime, kada se u tijelo unosi veća količina proteina od potrebnog, oni se razgrađuju na ugljene hidrate. Jedan od nus proizvoda koji nastaje u toj razgradnji je amonijak, koji pak svoj izlaz može pronaći kroz usta. 

Sušeno voće  

Sušeno voće sadrži velike količine netopivih vlakana celuloze zbog kojih se komadići voća hvataju i lijepe za i između zuba. Takođe, valja imati na umu i količinu šećera koju sadrži sušeno voće. I, naravno, nakon jedenja sušenog voća svakako treba oprati zube i očistiti ih zubnim koncem prije nego što počne rast bakterija u ustima. 



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]