• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.12.2015

15:05

BUDITE SAVESNI Akcija besplatnog testiranja na hepatitis C

Ljubav

BUDITE SAVESNI Akcija besplatnog testiranja na hepatitis C

Podeli vest

Udruženje za pomoć obolelima od hroničnih virusnih hepatitisa "Hronos" obeležilo je danas sedam godina od osnivanja, a tim povodom zapocela je akcija "Testiram se - bolje da znam", tokom koje će građani, do 13. decembra, u svim "Konzilijum laboratorijama" moći besplatno da se testiraju na hepatitis C

Kako je saopšteno iz tog Udruženja, pozivu za besplatno testiranje danas se odazvao veliki broj poznatih ličnosti, pevači, glumaci, sportisti, kako bi podigli svest građana o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja hepatitisa.

Akciji su se dazvali solista opere Narodnog pozorišta Darko Ðorđević, voditelj RTS-a Vladimir Jelić, glumac Stefan Buzurović, rukometaši Partizana. 

 REVOLUCIONARNO Novi lekovi spas za obolele od hepatitisa

Predsednica udruženja "Hronos" Ivana Dragojević zahvalila je svima koji su se odazvali akciji, napominjući da u Srbiji, prema proceni SZO, 100.000 ljudi ima hepatitis C, a da većina ni ne zna da su nosioci virusa zbog blagih i nespecifičnih simptoma, zbog koji se bolest i naziva "tihim ubicom".

Ona je istakla da je lečenje hepatitisa zapostavljeno, iako Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje da njegovo lečenje ima prioritet u odnosu na druga oboljenja.

"Nestašice osnovne dijagnostike bez koje pacijent ne može da se uvede na terapiju niti terapija može odgovorno da se vodi, postala su redovna pojava, dok se o lečenju savremenim terapijama o trošku RFZO, koje su dostupne u EU, pa i u zemljama u okruženju, ne može ni govoriti:, ukazala je ona.

Profesorka Jasmina Simonović Babić, sa Infektivne klinike KCS, istakla je da se pacijenti oboleli od hepatitisa u Srbiji leče iz donacija ili kliničkih istraživanja, jer terapija koje se primenjuje kod nas više nije standard u svetu.

EVROPSKA NEDELJA testiranja na HIV i hepatitits

Ona je istkla da je u Srbiji ove godine registrovana savremena oralna terapija, takozvani "interferon-free" režim, koja predstavlja najbolje rešenje za pacijente jer su ti lekovi virusološkom efikasnošću, jednostavnom upotrebom i dobrom podnošljivošću nadmašili ostale protokole lečenja.

Hronični virusni hepatitis je zapaljenje jetre uzrokovano virusima koje traje duže od šest meseci.

Virusni hepatitisi, u zavisnosti od tipa virusa, mogu biti: A, B, C, D, E, F i G, od kojih su B i C virus najčešći razlozi nastanka hronične infekcije jetre.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija