Shutterstock

12:05 Ljubav i zdravlje 0

Informer | 26. 01. 2016.

NIJE SAMO ZA MAMURLUK Sve blagodeti kiselog kupusa i rasola!

Evo zbog čega bi trebalo češće da jedete ovu namirnicu

Kiseli kupus predstavlja pravo bogatstvo kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra, manjih količina natrijuma, i povoljan odnos kalcijuma i fosfora, osigurava maksimalno iskorišćavanje kalcijuma u organizmu i čini ovu namirnicu vrlo korisnom po naše zdravlje. 

Kupus je jedna od retkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gde je čovek uspeo da poboljša odnosno da joj poveća nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Iz tog razloga kiseli kupus je za vegetarijance neizostavna prehrambena namirnica. 

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može slobodno meriti s limunom i pomorandžom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C). Pored toga, kiseli kupus krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kojeg belančevine uopšte ne bi bile iskorišćene. 

Takođe, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, celokupni metabolizam, razmenu materija u mozgu. 

Rasol 

Kod nas je poznato da je rasol poznati napitak koji se odomaćio kao lek za sve tegobe vezane za probavni trakt i kao narodni lek za smanjenje oteklina na zglobovima. 

Međutim, malo je poznato da je sok od sirovog kupusa bogat ne samo vitaminom C, već i lekoviti napitak širokog spektra. Naime, eksperimentalno je dokazano da se sokom od svežeg kupusa uspešno leči čir na želucu i upala debelog creva. Sok od svežeg kupusa podstiče razmenu materija u ćelijama i povoljno deluje na sluzokožu creva. Pomešan sa sokom od šargarepe i repe, rasol, je odličan napitak za osobe koje imaju manjak kalcijuma. Takođe se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze. 

Lekovita svojstva: 

Kiseli kupus, ne samo da ima izuzetna nutritivna već i lekovita svojstva poput: 

1. Poboljšava raspoloženje 

2. Organizam čini otpornim na stres 

3. Aktivira razmenu materija u mozgu 

4. Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca 

5. Stimuliše rad ćelija i deluje podmlađujuće 

6. Pomaže kod izgradnje kostiju 

7.Reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi 

8. Jača imunitet i povećava snagu mišića 

9. Doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva

 



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]