• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer.rs

30.01.2016

15:38

OSETLJIVA PLUĆA  Posle gripa - bronhitis!

Ljubav

OSETLJIVA PLUĆA Posle gripa - bronhitis!

Podeli vest

Virus ove sezone karakterišu češće komplikacije. Prva tri dana pacijenti bukvalno ne mogu da ustanu iz kreveta, temperatura skače i do 40 stepeni celzijusa, a kod mnogih se razvijaju i bakterijske infekcije

Grip ove sezone iznenada obara u krevet sa temperaturom od čak 40 stepeni celzijusa! Groznica koja "trese" od dva do tri dana, sa temperaturom koja se ne spušta ispod 38, prvi je i najjači simptom virusa influence koji je već nekoliko nedelja prisutan.

Malaksalost i bolovi u mišićima, uspavanost i slabost organizma su verovatno glavni razlozi zbog kojih pacijenti sa gripom još ne pune čekaonice, jer kako kažu lekari, gripozni u prva tri dana ne mogu da ustanu iz kreveta.

Prema rečima dr Nevenke Dimitrijević, lekara opšte prakse u beogradskom Domu zdravlja "Voždovac", oboleli dolaze u ordinaciju uglavnom tek ako se jave komplikacije:

- Ove godine je nešto više pacijenata koji posle gripa dobiju bronhitis ili upalu pluća. To su bakterijske infekcije koje se uglavnom javljaju kod starijih i hroničnih bolesnika, i spadaju u teže komplikacije gripa. Mlađi, na sreću, kad preleže tri dana groznice, brzo se vrate svojim aktivnostima, jer im je imunitet jači i lakše se bore sa infekcijom.

ČISTE RUKE I SVEŽ VAZDUH

PORED preporuka za jačanje imuniteta, važne su opšte mere prevencije protiv gripa: držanje odstojanja od najmanje jedan metar od drugih osoba, higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom), higijena ruku i povremeno provetravanje prostorija, izbegavanje dužeg boravka u manjim i neprovetrenim prostorijama sa većim brojem ljudi.

Doktorka Dimitrijević napominje da će najavljeno blago otopljenje i temperature do 10 stepeni celzijusa u plusu povećati broj obolelih od gripa.

- Razmnožavanju virusa gripa pogoduje temperatura iznad nule, pa se u narednim danima očekuje povećan broj obolelih.

Ona upozorava i da je ovaj period rizičan za vakcinaciju protiv gripa. Dve - tri nedelje je potrebno organizmu da razvije antitela pa ako se u tom periodu pacijent zarazi virusom gripa, odnosno dobije visoku temperaturu, to bi kod njega izazvalo dvostruku infekciju! Samim tim klinička slika bi bila izuzetno teška, a stanje ozbiljno. Zbog toga lekari savetuju onima koji planiraju da se vakcinišu - da se nekoliko nedelja čuvaju od inficiranih.

Do sada je Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" prijavljeno 43.388 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu, što je nešto malo nego u istom periodu prošle sezone.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija