• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92/informer.rs

31.01.2016

18:23

ŠTA SE DEŠAVA sa organizmom kada se izbaci meso iz ishrane?

Ljubav

ŠTA SE DEŠAVA sa organizmom kada se izbaci meso iz ishrane?

Podeli vest

Mnogima je kroz glavu barem jednom u životu prošla pomisao da bi mogli da se odreknu mesa kako bi doprineli poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja organizma. Ali, šta bi se zaista desilo sa vašim telom kada biste prestali da jedete meso?

Izgubili biste na težini 

Tim Medicinskog fakulteta univerziteta “Džordž Vašington” u Vašingtonu nedavno je pokušao da utvrdi koliko kilogama ljudi izgube kada pređu na vegeterijansku ishranu. Rezultati su pokazali da novopečeni vegeterijanci u proseku izgube 4,5 kilograma, i to bez praćenja unosa kalorija ili povećanja fizičke aktivnosti. Istraživanje je objavljeno u magazinu “Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”. 

Sastav bakterija u vašem digestivnom traktu bi se promenio 

Istraživači Gradskog univerziteta u Njujorku proučavali su 2014. godine razliku između bakterija u digestivnom traktu omnivora, vegeterijanaca i vegana. Najveće razlike bile su primećene između omnivora i vegana, pri čemu su kod vegana u najvećoj meri bile prisutne bakterije koje nas štite od drugih bakterija, piše "Independent". 

Deficijencija nutrijenata 

Dobro izbalansirana vegeterijanska dijeta može obezbediti organizmu sve neophodne nutrijente, ali će biti znatno teže obezbediti mu dovoljne količine gvožđa, vitamina D i vitamina B12, navodi NHS. 

PRAVE NAS LUDIM! "Perutnina Ptuj" prodaje "prirodne" pileće salame sa čak 4 ADITIVA I SAMO 10% MESA prve kategorije!

Da biste nadoknadili ove nutrijente, neophodno je da u ishranu uključite namirnice poput sočiva, pasulja, orašastih plodova, voća, tamnozelenog povrća poput blitve i spanaća, kao i integralne žitarice. 

Pojedini proizvodi od soje i žitarice za doručak obogaćeni su vitaminom B12, a vitaminom D bogata su jaja, kao i pojedine vrste mleka. 

Šanse za nastanak raka u vašem organizmu mogle bi znatno da se smanje... 

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je industrijski obrađeno meso proglasila kancerogenim, što znači da su se slanina i šunka našle u istoj grupi kao cigarete, gama zračenje i formaldehid. Samo 50 grama suhomesnatih proizvoda dnevno povećava šanse za razvoj stomačnog raka za 18 odsto, zaključili su stručnjaci. Uprkos tome što ovaj procenat deluje drastično značajno, u pitanju je ipak razlika u odnosu između procenata obolelih – umesto 6 na 100, to znači da će biti beležen samo jedan slučaj više. 

SKIDATE KOŽICU SA PILETINE? Nećete verovati šta ste zapravo uradili!

... kao i šansa da obolite od neke srčane bolesti 

Naučnici su nedavno ustanovili da je konzumiranje crvenog mesa povezano sa kardiovaskularnim bolestima. Studija Istraživačkog instituta Lerner u SAD pokazala je da karnitin, nutrijent koji se nalazi u hrani, uzrokuje reakcije mikroba u digestivnom traktu koji doprinose razvoju srčanih bolesti.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Veganka

pre 8 godina

Istina o mesu, odlican dokumentarac http://youtu.be/99LxOCMgD-w

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija