• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.02.2016

18:21

LEKARI PORUČUJU: Jedite sladoled dok pada sneg!

Ljubav

LEKARI PORUČUJU: Jedite sladoled dok pada sneg!

Podeli vest

Već sa prvim hladnim danima roditelji zabranjuju deci da jedu sladoled. Da li je to ispravna odluka? Stručnjaci kažu ne. Ne postoji, naime, veza između konzumiranja hladnih napitaka i ledenih poslastica tokom zime sa prehladama, upalama krajnika, sinusitisom...

Interesanto je da se u skandinavskim zemljama u proseku pojede najviše sladoleda godišnje, a oni su definitivno ti koji se ne mogu pohvaliti visokim temperaturom, a ni sunčanim danima. Leti pak piju čajeve.

Da je omiljena dečija poslastica preporučljiva zimi tvrdi i naša sagovornica dr Mirjana Micovic, pedijatar u domu zdravlja. 

- To da treba izbegavati sladoled zimi je predrasude. Upale su izazvane virusima i bakterijama, a sladoled nam i u toku bolesti može prijati i popraviti nam narušeno raspoloženje - ističe dr Micović i dodaje: 

- Zimi će nam ova poslastica prijati još više, zbog manje temperaturne razlike između našeg tela i spoljne sredine.

NAMIRNICE za jačanje imuniteta u toku zime!

Primarius dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine, slaže se da sa medicinskog gledišta nema ničeg lošeg u uživanju u sladoledu u zimu.

- Sladoled valja jesti uvek. Nije važno da li je toplo ili hladno napolju. Svakako da sladoled ne utiče ni na prehladu, pa samim tim, može se konzumirati i kada su tropske temperature i kada je jako hladno. Jedino na šta treba obratiti pažnju pri uzimanju sladoleda je temperatura tela. Odnosno, pošto je sladoled hladan ne bi trebalo da telo bude previše vruće, jer tada svakako može doći do šoka tela ili većih posledica - kaže Nevenka.

DOBITNA KOMBINACIJA Napravite sok od đumbira, šargarepe i grejpfruta!

Najveća zabluda kod čoveka jeste to što misli da hladnoća sama po sebi doprinosi nastanku prehlada, kojih prilično ima i u toplim mesecima. Prehlada se javlja kada vam oslabi imunitet, a prehlade su samo češće u zimskom periodu jer je imunitet oslabio, osobe više borave u zatvorenom prostoru i međusobno se razmenjuju mikroorganizmi.

Konzumiranjem hladnog napitka zimi može dovesti do grebanja u grlu, ali to nema veze sa prehladom. Radi se o tome da se krvni sudovi sužavaju pod dejstvom hladne temperature. Dakle, hladna pića kao i sladoled ne izazivaju prehladu. Oni sužavaju krvne sudove i sprečavaju da se upala širi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija