• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

12.02.2016

09:21

SPREČAVA I SRČANI UDAR Lešnikom protiv depresije!

Ljubav

SPREČAVA I SRČANI UDAR Lešnikom protiv depresije!

Podeli vest

Kod lešnika je sve lekovito - kora, lišće, cvetne rese i plod. Zbog toga je ovo koštunjavo voće (Corylus avellana) oduvek bilo omiljeno, naročito u doba Rimljana

Oni su lesku i kultivisali, pošto je na ove prostore doneta sa severne obale Turske. Smatralo se da je lešnik simbol mudrosti, kada bi obilato rodio, očekivali su dugu i hladnu zimu, a naredne godine mnogo beba. Najveći proizvođači u svetu su Turska Italija, Španija, Grčka, SAD. 

NAJSLAĐI ZALOGAJI Domaći namaz od lešnika

Jezgro lešnika je bogato dragocenim sastojcima, ulja ima čak 70 procenata, a u većim količinama prisutne su belančevine (hidrolizom se izdvajaju aminokiseline), ugljeni hidrati, šećer, mineralne materije, vitamin E, B- sitosterol, celuloza... Sadrži i vitamine B grupe, posebno B1 i B6, koji su važni za mišićnu masu i energiju, rad mozga i nervni sistem. Ako se unose u dovoljnoj količini, sprečavaju depresiju, pa se zato lešnik naročito preporučuje trudnicama da bi je izbegle posle porođaja, kada se češće javlja. 

NAJBOLJI ČUVAR srca, mozga i borac protiv stresa!

Vitamin A iz ploda povoljno deluje na kožu i kosu, zube i imunitet, jača i unutrašnje organe. Vitamin E takođe je značajan za vitalnost kože, povoljno utiče na krvne sudove, čuva srce. Vitamini K i F podstiču metabolizam, rast kose i pomažu koži da bude zdrava. 

Lešnik je jak antioksidans jer sadrži fenolna jedinjenja, u svežim cvetnim resama i lišću nalaze se ogromne količine vitamina C, a u kori i lišću dragoceni katehinski tanini. Cvetne rese, kora i lišće se koriste u prevenciji i lečenju žutice, upale pluća i niskog pritiska. 

Poput svakog biljnog ploda, ni lešnik ne sadrži holesterol. Ali, za razliku od drugih, ima sastojke koji smanjuju nivo holesterola u krvi. Omega 3 i omega 6 masne kiseline iz ovog voća održavaju vitalnost organizma. Zbog obilja magnezijuma, fosfora, cinka, bakra, gvožđa, kalcijuma, smatra se jednom od nutritivno najvrednijih namirnica. 

U narodnoj medicini se od njega pravi čaj za obloge, koje se stavljaju na otvorene rane nastale zbog proširenih vena na nogama. Isti čaj se koristi i protiv hemoroida, a preporučuje se i protiv dijareje. Zajedno sa bademom, pistaćima i orasima, snažno sprečava srčane tegobe i čuva kardiovaskularni sistem. 

Velika nutritivna i dijetoterapeutska vrednost doprinosi tome da je sve više zastupljen u konditorskoj industriji. U energetskom smislu je na vrhu namirnica, pa se preporučuje deci i mladima, sportistima, ali starijim osobama za održavanje vitalnosti i sprečavanja srčanog udara. 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija