• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: opanak.rs/Informer.rs

15.02.2016

11:52

DOMAĆI ANTIEJDŽING: Lekovita biljka puna minerala sprečava starenje!

Ljubav

DOMAĆI ANTIEJDŽING: Lekovita biljka puna minerala sprečava starenje!

Podeli vest

Cvekla ima i blagotvorno dejstvo na imunitet, pa se njeno konzumiranje preporučujei u slučaju gripa, bronhitisa, upale pluća i bolesti žuči i želuca
Shutterstock

U narodu se smatra da ne postoji stvar u organizmu koja je “pokvarena”, a da cvekla ne može da je “popravi.” I to nije bez razloga! Cvekla se danas smatra jednom od najkorisnijih i najlekovitijih povrća, koja je prebogato vitaminima i mineralima, belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. 

Od minerala sadrži gotovo sve – kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom… Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama, B12. Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerozno. 

(RECEPT) VITAMINSKA SALATA: Cvekla sa medom i karijem!

Redovnim konzumiranjem cvekle sprečava se gubljenje minerala iz kostiju zuba, starenje se isporava, krvna slika poboljšava, sprečava se pojava asteroskleroze. Zbog velike količine betanina i beatina, konzumiranje cvekle reguliše krvni pritisak, snižava nivo holesterola, čisti jetru i krvne sudove. Uzimanje cvekle se posebno preporučuje ljudima sa masnom jetrom. 

U dijetalnoj ishrani cvekla se posebno preporučuje u velikim količinama zbog niske kalorijske vrednosti i detoksikacionog dejstva. 

Cvekla ima i blagotvorno dejstvo na imunitet, pa se njeno konzumiranje preporučujei u slučaju gripa, bronhitisa, upale pluća i bolesti žuči i želuca. I to nije sve. Ovo lekovito povrće blagotvorno deluje na nerve i rad mozga. 

Ono što se malo zna o cvekli kod nas je da je ova biljka lekovita u celosti i tokom cele godine. Pogrešno je koristiti samo koren ove biljke, a ostatke bacati, jer je lišće cvekle nalik spanaću, pa ga možete i pripremati kao dodatak obroku na isti način na koji spremate spanać. Cvekla može da se koristi u neograničenim količinama, bez straha od bilo kakvih negativnih posledica. 

MOĆNI NAPITAK od cvekle čisti jetru i bubrege​

Koren cvekle, koji je i najlekovitiji, sakuplja se u jesen i ostavlja na umereno toplo mesto da ne bi promrzao tokom zime. Cvekla dugo može da zadrži svežinu, ako se čuva na odgovarajući način. 

Najbolje je koristiti sirov koren od cvekle- kao salatu, ali se ona može i kuvati, peći, stavljati kao zimnica ili se praviri sok od nje. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija