• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.02.2016

14:36

RADITE NA RAČUNARU?! Evo kako da sačuvate VID!

Ljubav

RADITE NA RAČUNARU?! Evo kako da sačuvate VID!

Podeli vest

Prinuđeni ste da sedite za kompom po ceo dan? Ipak možete da zaštitite oči.

Rad za računarom se ne svrstava u teške fizičke poslove, ali i on ima svoje negativne uticaje na naše telo. Između ostalog, svakodnevno i dugo sedenje pred monitorom može oštetiti vaš vid.

 Ovo su saveti koji vam mogu pomoći da sprečite ovakav ishod.

1. Pravilno postavite radni sto. Postavite ga na mesto na sa kojeg možete videti najudaljeniju tačku prostorije. Takođe je preporučljivo da račura ne postavite pored prozora jer prejako dnevno svetlo može da uzrokuje stres za oči.

 2. Menjajte fokus. Posle svakih 10 minuta pogledajte udaljeni predmet koji se nalazi na najmanje 3 metra od vas. Držite pogled na tom predmetu najmanje 10 sekundi, pravilno dišući i trepćući.

3. Nemojte raditi za računarom u mraku. Prostorija uvek mora biti dobro osvetljena. Ako radite za računarom u mraku, to oštećuje vaš periferni vid.

Shutterstock

 

4. Ne sme biti odsjaja na monitoru. Potrudite se da eliminišete reflektiranu svetlost. U suprotnom, vaše telo će se nesvesno pomicati da izbegne ovaj jak izvor svetlosti, što će dovesti do štetnog nepravilnog držanja.

5. Pravilno trepćite. Zdravo oko, sa normalnim očnim pritiskom, trepće 10-12 puta u minutu, otprilike svakih 5 sekundi. Kada ne trepće dovoljno, oko se napreže, suši se i brzo zamara. Pokušajte to da izbegavate.

6. Lagana vežba treptanja. Lagano i brzo trećite 20 puta, bez stiskanja očnih kapaka. Lice treba da vam bude opušteno. Pošto trepnete 20 puta, zatvorite oči i odmorite se nekoliko trenutaka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija